Slide
Slide

Добрич. В Бюрата по труда по Черноморието и по трудовите борси силно върви набиране на кадри за новия туристически сезон. В края на месеца врати ще отворят хотелите, които ще посрещнат първите туристи от Германия. Тече трескава подготовка са събирането на екипите – камериерки, готвачи, администратори, сладкари, на позиции пиколо, общо работници и други. Търсят се с всякакви езици – немски, руски, английски, френски и др., но това е и последният показател, по който се назначават, коментират в туристическия бранш, където има огромен глад на кадри и някои от хотелите, търсят други варианти, за да спасят сезона. Един от тях е наемането на работници от чужбина.

През 2016 година в туризма ни са били ангажирани 700 чужденци. Година по-късно са наети на работа 4600 работници извън страната, а през м.г. 10 200, съобщи за информационна агенция BGtourism.BG Илин Димитров – председател на Асоциацията за подбор на кадри и член на междуведомствения съвет по кадри. Неговата компания работи с над 100 хотелиера. Нито един не е намалил заявките си за новия сезон. Търсенето е по-голямо, като тази година се очаква в страната да работят близо 13 000 работници от чужбина, които да обслужват летовниците ни. Бройката може да стигне и до 15 000 заради новите туристически обекти и по-голямата леглова база.

Интересното е, че към украинската работна ръка се насочват вече все повече държави. И ако преди у нас украинците са получавали по 250 евро заплата, а днес им се предлага по 300 до 400 евро най-много, в зависимост от обектите, то в Германия съблазняват добре изглеждащите работници от бившата съветска република с месечен надник 1000 евро.

В същото време в България става все по-шарен пазара на работната ръка. Сред българския персонал могат да се видят цели екипи от турци, виетнамци, казахстанци, молдовци, киргизтанци и други. Все повече на опашката за работа у нас се нареждат бесарабски българи, но най-добри оценки от работодателите давали за южните ни съседи.

„Украинците са красиви и евтини, но турците са работливи“, коментират в туристическия бранш. Така у нас търсим повече кадри от бившата съветска република за сервитьори, а за работят в кухнята набираме кадри основно от Турция.

Сподели публикацията