Снимки Регионален исторически музей - Велико Търново
Велико Търново. Една от най-посещаваните туристически дестинации в България – старопрестолната ни столица Велико Търново, привлича туристи и с кметски кабинет от преди век, който е истинско музейно съкровище.
Гостите имат възможност, когато са отворени музеите, да планират отново да видят отблизо канцеларията на великотърновския кмет във вида от края на ХІХ, началото на ХХ век в музей „Възраждане и Учредително събрание“.
Кабинетната гарнитура включва писалище, председателско кресло, две кресла, пет стола. Мебелите са изработени през 1925 г. за заседателната зала на Търновската окръжна постоянна комисия (Сметната палата) от талантливия резбар и общественик Петър Кънчев (1875 – 1958 г.) и негови ученици. Към гарнитурата е имало и маса, от която сега са запазени отделни елементи, съобщават от Регионалния исторически музей във Велико Търново.
Полилеят е от втората половина на ХІХ в., с украса в стил „ар нуво“. Представлява двуделно порцеланово тяло, като към похлупака са прикрепени бронзова горелка с фитил и стъклен резервоар. Върху контролера на фитила е изписано „GEBRUDER BRUNNER : VIEN :“. Горе завършва с розета и халка за окачване. Шишето е подпечатано с нечетливи инициали в октагонална лъчиста звезда, под която личи намерацията на размера му: „14‴′ .
Кметският кабинет е декориран със стенен часовник, пишеща машина, сервиз за чай, грамофон с фуния, барометър, автентичен телефон с манивела и царския герб, книги от личната библиотека на адвоката Марко Тотев и литература, която е била в помощ на управляващите градоначалници.
Канцеларията на търновския градоначалник се е помещавала в сградата на стария турски конак (сега музей „Възраждане и Учредително събрание) от 1879 г . до 1977 г. ,с малки прекъсвания. Първият кмет, който е ръководел града от тази сграда, е Георги Живков, а последният е Иван Генджов.
Експозицията в Кметския кабинет е открита през 2009 г. по повод празника на Велико Търново 22 март.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA