Slide
Slide

Банско. Туристическият бизнес в Банско се подготвя за предстоящия зимен сезон, съобщи БНТ. Първите резервации вече са направени, но при по-високи цени на пакетите, в сравнение с миналата година.

От местния бизнес очакват добър сезон. Отново ще разчитат на туристи от България, но вече има заявки и от други страни.

„Информацията ни е, че западните курорти са вдигнали драстично цените, което ни освобождава ръцете и знаем, че ще се насочи туристопотока към нас. С оптимизъм гледаме към предстоящия сезон“, казва Малин Бистрин.

Малин Бистрин, снимка Руслан Йорданов

„Има вече постъпили резервации. Не само от българските туристи, но и от съседни страни, Израел, Англия по-малък ръст сякаш. Но, има много резервации постъпили. Тенденцията към ранните записвания се възвръща“, казва Цветанка Банкова – управител на хотел.

Заради инфлацията хотелите повишават цените на пакетите за предстоящия зимен сезон с над 15%.

„Всеки един ще го изчисли в зависимост от своите разходи. Нали виждате изненадата относно горивата и енергоносителите е огромна. Както и с ценообразуването на хранителните продукти и другите консумативи. Но, в момента ги слагаме предпазливо цените. Не смеем да прибързаме от тази страна, защото искаме да бъдем максимално щадящи и конкурентно-способни на пазара и най-вече към туриста“, каза Малин Бистрин.

„В новогодишния сезон ще излезе между 2000 и 4000 лева, пак казвам в зависимост от броя гости, възрастта на гостите в стаята и какво включва пакета. Разбира се, ние от сега сме готови с ценовите политики и гостите могат да се възползват от ранни записвания, от преференциални пакетни условия“, каза Цветанка Банкова.

И тази година, проблемът с наемането на достатъчно и квалифициран персонал се оказва най-голямото препятствие пред туристическия бранш. Българската работна ръка остава предпочитана от хотелиерите, но според тях, ще им се наложи отново да разчитат и на
работници от трети страни.

От хотелиерския бранш се надяват да няма нови изисквания, свързани с ковид пандемията, тъй като това ще изплаши както туристите, така и бъдещите работници.

Сподели публикацията