Slide
Slide
Slide
Slide

София. Деветото издание на годишния конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) ще се проведе на 13 и 14 септември в Сапарева баня. Темата тази година е “Зелената мисия на българския здравен туризъм. Възможности и развитие”. Специален фокус на форума ще бъдат дискусии и въпроси, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост, както и мястото на балнеологията в него.

Гост-лектор ще бъде г-н Холгер Пастел от W&P Инженеринг Интернешънъл, който ще запознае участниците с инфраструктурни решения за производство и съхранение на енергия и енергийно снабдяване. Той ще представи уникална технология в областта на зелените решения, ползвана в Исландия, съобщи пред Bgtourism.bg вицепрезидентът на Европейската СПА Асоциация и председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм д-р Сийка Кацарова.

В Сапарева баня се очаква и Франк Реул, който пристига по покана на кмета Калин Гелев. Г-н Реул е вицепрезидент на една от водещите световни хотелски вериги – ACCOR, а г-н Херман Чини, който е от екипа му, ще представи презентация на проекта на първия СПА хотел в България, част от световната хотелска верига.

Изпълнителният директор на Българската асоциация по подземни води инж. Величко Величков ще говори по темата “Находище на минерална вода: Сапарева баня – даденост и проблеми”.

В Баден-Баден обсъдиха възможностите за популяризиране на България като качествена дестинация за здравен туризъм

Специален работен семинар ще проведат д-р Митко Василев и г-жа Кармен Щрук, които са съответно главен управител и зам.-главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара. Те ще представят в детайли работата с немските здравноосигурени туристи, които вече ползват възможността, предоставена от GKV.

Годишният конгрес на БСБСПА е събитието, което събира държава, регионални и местни власти, международни организации, партньорски организации, академична общност, инвеститори, мениджъри, лекари, експерти, студенти … и дава трибуна за обсъждане на идеи, проекти, планове, проблеми и придвижва с малки, но устойчиви стъпки България като дестинация за целогодишен здравен туризъм, припомни д-р Кацарова.

Работна среща с главния управител на Германо-Българска индустриално-търговска камара Митко Василев проведе министърът на туризма Илин Димитров

“Към момента в Плана за възстановяване и устойчивост е записано, че са предвидени средства в размер на 343 млн. лева за развитие на балнеология. Нашият прочит е, че средствата са за проучвания на геотермална енергия. Считаме, че е важно да се обърне внимание на инфраструктурата, свързана с развитието на балнеологията, която в редица дестинации изисква спешни средства за саниране, ремонти, както и Общините в България да се подпомогнат с една част от тези средства. Проучванията са важни, но не сме Швейцария, за да инвестираме целия ресурс за енергия, необходимо е да отделим средства, за да си стегнем къщата си. Всъщност не виждаме каква точно е подкрепата за балнеологията! Можем да взаимстваме добра практика от Унгария”, сподели още д-р Кацарова.

Основните акценти в Сапарева баня ще са ПВУ и зелените решения познати в Европа.

“Ваучерите за туризъм са тема, по която ще говорим и разбира се подготвим предложение за следващите стъпки. Целта ни е промяна на Наредба 7 на Министерство на финансите.
Ваучерите за превенция и профилактика са инструмент, предложен от нас към всички ресорни министерства. Проучвания доказват, че всяко едно инвестирано евро в превенция е равно на 7 евро, които са спестени от бюджета за здраве”, заяви д-р Кацарова.

Сийка Кацарова: В наш национален интерес е решението ваучерите за храна да важат и за туристически услуги (видео)

Тя изказа благодарност от свое име и от името на УС на БСБСПА към Министерството на туризма и в частност към  министъра на туризма – д-р Илин Димитров, както и към  екипа му за подкрепата за развитие на здравния туризъм.

“Благодарим на Министерство на здравеопазването и МОСВ за интереса към събитието, като се надяваме да бъдем подкрепени и от тяхна страна в нашата кауза. Благодарим на кмета на община Сапарева Баня – г-н Калин Гелев, за поканата да проведем най-значимото събитие от календара ни в дестинацията, на чиято територия е разположен най-горещия гейзер в Европа, както и за финансовата подкрепа. Благодаря на Европейската СПА асоциация в лицето на президента Тиери Дюбоа и на главния секретар г-жа Чила Мезоси за подкрепата и партньорството”, добави д-р Кацарова.

Тя изказа блягодарност към официалните медийни партньори на форума – Българско национално радио и Национална информационна агенция Bgtourism.bg.

Светещи водни легла подмладяват туристите в българските курорти и в центровете за красота

“Благодарим на академичната общност, представена от Медицински Университет- Варна: проф. Игнатов (ректор) и проф. Тодорка Костадинова (зам.-ректор), както и на Международното висше бизнес училище – проф. Апостолов и доц. Стела Балтова за партньорството и насоките. Благодарим на Управителния съвет на Германо-Българската индустриално-търговска камара, на главния управител д-р Митко Василев и зам.-главния управител Кармен Щрук за подкрепата към туристическата индустрия в частност здравния туризъм. Благодаря на колегите от УС и КС на БСБСПА , които отделят от личното си време и средства, за да работят за каузата „България – дестинация за качествен и целогодишен здравен туризъм”, допълни председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Накрая, но не и на последно место, тя благодаря на всички инвеститори, които вярват и инвестират средства не само за собствения си обект, но и в публичната инфраструктура за развитието на здравния туризъм – целогодишна, устойчива, зелена, социална продуктова форма на туризъм, надграждаща всички съществуващи форми на туризъм – морски, ски, културен, винен, голф…, водени от формулата, че ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ!

Сподели публикацията