Slide
Slide

Чадърът струва 5 лева, а спасителите като туристи. Концесионерът ще бъде глобен с 5 000 лева.

Царево. Сериозно разминаване в обявените от министъра на туризма Николина Ангелкова цени за шезлонги и чадър установи проверка на плаж „Нестинарка“. Табелата посрещна екип на bTV с най-ниските такси от 36 стотинки, но касовите бележки на плажуващите показват друго. „15 лева ми взеха за всичко“, обяснява посетител на плажа.


Според проверяващите, таксата от 5 лева за шалте е законна и допълнителна екстра. Проверен е летовник само с чадър. Цената на касовата му бележка е 5 лева!

Спасителите също не бяха чували за ниските цени на плажа, които преди дни министъра на туризма обяви за този плаж. При спечелването на плажа държавата гръмна с новината, че има и концесионери, които са дали предложение от 36 стотинки за наем на чадър. Днес цената е решаващ фактор при търговете под наем или концесия за плажовете на Министерството на туризма.

Работното облекло на спасителите на плаж „Нестинарка“. Дори и за пред камерата на bTV не са поставили своите тениски и гащета, за да бъдат отличени като спасители. Абсурдната ситуация не е в жега и е пред чужденци.

Има и безплатни чадъри и шезлонги за определени туристи. „Нищо, нула!“ Всичко е от хотела, ол инклузив“, обяснява германски турист.
Концесионер на плаж „Нестинарка“ е „Перла турист“ АД, но експертите от министерството на туризма не успяха да открият концесионера, момчето с касовия апарат за таксите също изчезна. Според Николай Вълчев, експерт управление на морски плажове към Министерството на туризма, това е недопустимо. По думите му това е неизпълнение на договор и ще приложат директни санкции. На концесионера, според договора, ще бъде подложена санкция от 5%, а това е от 5 000 лева. При второ нарушения договорът ще бъде прекратен.

Сподели публикацията