Slide
Slide

Може да се случи голяма промяна в самото сърце на Европа. Но за пръв път това не е политическа партия … тя е географска.
Откакто Хърватия се присъедини през 2013 г., централната точка на Европейския съюз е малък баварски град, наречен Westerngrund. Но всичко това може да се промени.
Пътуването от Westerngrund до друго малко баварско място, малкото селце Гадхайм, отнема около час. И това е Гадхайм, който ще поеме отличието на централна точка, ако Великобритания напусне поради процеса на Брекзит.
Официалният център на Европа се определя от Френския географски институт (IGN). И макар да се движеше няколко пъти, докато Съюзът се развиваше и придобиваше повече членове, той остана в Германия след разширяването от 15 на 25 страни през 2004 година.
На невзрачна земеделска земя е готов пилон и чака да издигне знамето на ЕС на точното място, което ще стане новият географски център.
Малкият размер на Гадхайм означава, че той няма кмет, така че попада под юрисдикцията на местния чиновник Юрген Гьоц, който е кмет на близкия Вейтсохейм. Той се надява, че новата титла ще постави селото здраво на картата.
„Разбира се, ние разчитаме на допълнителни туристи, които идват в региона и по-специално в Гадхайм,“ каза той пред Ройтерс.
Местните жители също се вълнуват, като дори един от тях иска Гьоц да направи Тереза Мей почетен гражданин на Гадхайм.
„Това определено е малко трудно. Разбира се, Гадхайм има причина да празнува, но мисля, че за Европа като цяло няма да е добър ден,“ каза той.

Източник: Euronews

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията