Румен Драганов, снимка - стоп кадър bTV
Slide
Slide

София. „Мястото на бежанците може да бъде в хотелите само временно и то като хуманитарна помощ. Това е несвойствена за туризма дейност“, коментира в „Тази сутрин“ по bTV Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. „Знаем решението на правителството, че всеки, който получи статут на бежанец, ще получава по 40 лв. дневно. Това за едно 4-членно семейство означава 2400 лв. месечно, с които спокойно може да се наеме квартира“, смята Драганов.

Има обаче сигнали, че хората умишлено завишават цените на наемите, възползвайки се от ситуацията. „Това го оставям настрана, защото предлагането е огромно. Има квартири от 150 евро до 350 евро. Тези, които искат, ще намерят, защото има конкуренция“, допълни Румен Драганов. Припомняме Ви, че с програмата на управляващите със средствата ще се покриват разходите на хотелиерите и субсидията няма да се дава директно на украинците.

Правителството одобри програмата, с която ще се изплащат средствата към хотелиерите за настанени украински граждани

Той отново заяви, че мястото на бежанците не е в хотелите и има достатъчно бази, където могат да бъдат настанени. Има и много доброволци, които предоставят апартаменти и които не искат пари.

По думите му българският туризъм е стабилен и не очаква сътресения. Очакванията са да има повече туристи това лято в сравнение с миналото. Още по темата във видеото ТУК.

Сподели публикацията