София, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

София. Всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22 ч. Срокът на действие на тази мярка към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март. Това реши Софийският оперативен щаб на заседанието си днес.

Столична община, Столичната здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на противоепидемичните мерки в търговските обекти, ресторанти и заведения, както и в градския транспорт.

Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където е възможно.

На територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии,

фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

По последни данни София премина прага от 500 заболели на 100 хил. души. Притеснителен е фактът, че средната възраст на заразените с COVID-19 продължава да спада, като към днешна дата е 51 години. Новите мерки ще важат до 26 март. С решенията на Софийския оперативен щаб от днес може да се запознаете тук.

Реакцията на СЗБ и БАЗ

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България отново се обявяват против целенасочените опити за съсипване на бизнеса ни! Както на национално, така и на местно ниво!

Днес вече беше обявено, че се намалява работното време на нашите обекти в София. Бургас, Благоевград и Плевен също обявиха вечерен час за работа на заведенията до 22 ч. В трите града затварят МОЛ-овете, което значи и заведенията в тях. От днес за утре! Коментира се затягане на мерките, които включват заведенията, и в други области.

Считаме подобни решения за популистки и симулиране на дейност! Не виждаме логика в намаляването на работното време и отказваме да приемем подобна неоснователна санкция. Това е откровен удар върху бизнеса, борещ се да оцелее в тази тежка ситуация. Още повече, че локалният подход изключва всякаква държавна помощ.

ВАС: Спирането на границата за неплатени такси е противоконституционно

В момента имаме мерки, който са логични и масово се спазват. Смятаме обаче, че допълнителни рестрикции ще доведат до поголовно неспазване на работното време, за което не можем да виним нито колегите си, нито клиентите им.

Доказахме, че сме отговорни и се съобразяваме с правилата, но всичко си има граници! Вложихме сериозни средства в осигуряването на безопасна среда, грижим се за персонала си, дори когато не работим, но възможностите ни за оцеляване намаляват с всяко ново решение, което се оказва предпоследно. А нови мерки вече означават загуба на хиляди работни места и фалирали бизнеси.

Знаем, че животът не започва и не свърша с нас! Съдбите на стотиците хиляди, ангажирани с бранша ни явно не са от значение! Но стига сте ни мачкали!

Заведенията отвориха преди дни, още дори не са част от статистиката за новозаразени. Доказани огнища на вируса при нас няма. Превърнахте ни в анализатори на медицинските показатели, но пак не намираме медицинска логика в решенията, които удрят първо нас.

Очакваме с всяко предложение за ограничаване или спиране на дейността ни да има и съответното достойно и навременно предложение за компенсиране на загубите и доходите, както на нас така и на нашия персонал. Ние, като най-засегнат сектор вече повече от година търпим основателни и неоснователни едностранни решения, които в крайна сметка унищожават целия бранш и хората заети в него.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията