Снимка РИМ Велико Търново
Slide
Slide

Велико Търново. Туризмът е един от секторите, който най-силно бе засегнат от пандемията, но вече са налице първите знаци за възстановяване. Остават обаче много неизползвани възможности и предизвикателствате са тема на специална дискусия, която Българската телеграфна агенция организира в Пресклуба си във Велико Търново на 10 януари 2022 г. (понеделник) в хибриден формат: на живо и чрез платформата Zoom.

Предвижда се конференцията „Български гласове за Европа: туризмът – предизвикателства и възможности“ да открият евродепутатите Ева Майдел, Цветелина Пенкова и Петър Витанов, областният управител Людмила Илиева, кметът на Велико Търново Даниел Панов и генералният директор на БТА Кирил Вълчев, който ще модерира дискусията.

В България се очаква да се увеличи туризмът, свързан със свободните пътувания, за да достигне към 2050 година 38 млн. пътувания годишно или средно 6.3 туристически пътувания на човек. Индустриализираният туризъм, свързан с организираните пакетни пътувания в страната, от 5 хил. през 2021 година ще нарасне до 3 млн. пътувания, прогнозира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, един от участниците в дискусията. Според него пътуванията на българските граждани в страните от ЕС и света могат да достигнат до 12 млн. годишно, като се развият значително пътуванията, свързани с Европейските туристически пътища Е-3, Е-4 и Е-8, преминаващи през България и основани на интелигентни системи за ориентиране. Туризмът в следващите години ще бъде ориентиран към зелените технологии, дигиталната трансформация, развитието на инфраструктурни проекти и институционалното сътрудничество в страните от ЕС.

В дискусията ще се включат и други хора с опит и идеи: преподавателят във Великотърновския университет проф. Пламен Павлов, директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново Нелина Църова, председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново Петър Стефанов. Участие ще вземат и Галин Попов – основател на Клуб „ТАМ“, Георги Димитров – секретар на Туристическо дружество “Трапезица – 1902“, Борислав Йорданов – управител на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. Добри практики ще представят преподавателят от Стопанската академия “Д. А. Ценов“ в Свищов Стефан Проданов, който е основател на Групата за исторически възстановки „Първи Италийски легион“, както и преподавателят в катедра „Туризъм“ към Стопанския факултет на Великотърновския университет Олга Манчева, която е и ръководител на проект, по който младите хора откриват интересни непознати български места и забележителности. Онлайн ще се включат и проф. Стоян Маринов от Икономическия университет – Варна и Полихрон Карапачов – експерт по туризъм, свързан с дивата природа.

Мястото на дискусията е избрано неслучайно – Велико Търново е една от най-известните целогодишни туристически дестинации в България за българи и чужденци, с десетки исторически, културни и природни забележителности. В града се виждат и първите оптимистични знаци за възстановяване от пандемията – туристите във Велико Търново през 2021 година са се увеличили. Най-посещаван продължава да е хълмът „Царевец“.

Можете да проследите дискусията на живо във фейсбук:
https://www.facebook.com/events/381403263757965
в YouTube
https://youtu.be/-ZKPGQ_gEac
както и на платформата Zoom:
https://zoom.us/j/9522835000?pwd=R1grWmpUZlhCV2puZTRxbThQVlNkZz09
Meeting ID: 952 283 5000
Passcode: 470451

Какво ще засегне дискусията:

  • Споделеният опит, проблемите, перспективите, решенията за българския туризъм в сложните времена ще бъдат акценти в дискусията.
  • Местна власт, икономика и туризъм.
  • Съхраненото културно-историческо наследство на България – едно от най-големите ни богатства.
  • Предизвикателствата пред музеите и пред организаторите на фестивали и културни събития.
  • Работата с туроператорите, груповият и индивуален туризъм.
  • Националните и европейски регулации.
  • Проблемите пред хотелиерите и ресторантьорите и възможните решения в пандемичната ситуация.
  • Идеите на неправителствения сектор за развитието на туризма – иновации и опит.
  • Бъдещето на историческите възстановки у нас и мястото им в европейския календар.
  • Бъдещите кадри в туризма – образование и практика.
  • Велико Търново – между Дунав и Черно море – предпоставки и перспективи.


Конференцията за бъдещето на Европа

„Български гласове за Европа: туризмът – предизвикателства и възможности“  се организира в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа. Гражданите на Европа, включително и от България, имат възможност да изразят пряко представите си в какъв Европейски съюз искат да живеят чрез граждански панели, дебати в съответните страни и пряко на многоезична платформа. С инициативата си „Български гласове за Европа“, подкрепена от Европейския парламент, Българската телеграфна агенция има амбицията да даде глас на българските граждани в тези дебати, като събере колкото се може повече идеи и мнения на хора от цяла България как трябва да се промени ЕС, за да отговори на бъдещите предизвикателства. Следете сайта „Български гласове за Европа“: https://europe.bta.bg/

Сподели публикацията