Slide
Slide

Велико Търново. Ковид изцяло промени концепцията за туризма, според евродепутата Петър Витанов, член на комисията по транспорт и туризъм към Европейския парламент. По думите му вече е променен фокусът на европейския туризъм, затова и България трябва да промени концепцията за своя туризъм и да акцентира върху целогодишния туризъм.

Петър Витанов е един от участниците в Конференцията „Български гласове за Европа: туризмът – предизвикателства и възможности“, която днес БТА организира във Велико Търново.
Целогодишният туризъм е вариант за по-голяма конкурентоспособност за България, предвид дългите туристически сезони в Турция, Гърция, Хърватия, посочи той. Според него България има чудесни дадености да развиване на поне пет вида туризъм. Много са важни логистиката и транспортът, за да се увеличи броят на чуждестранните туристи, посочи той и подчерта, че град като Велико Търново има голям потенциал, независимо, че не е на море.

За Велико Търново туризмът е един от стълбовете на икономиката, тъй като делът заедно със свързаните с него услуги в Брутния вътрешен продукт на общината е 47 процента. Това каза директорът на дирекция на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нели Църова Църова посочи, че по данни на Националния статистически институт в много кризисната 2020 г. във Велико Търново са реализирани 224 100 нощувки на туристи, от които 48 340 са на чужденци. Според нея, независимо че всичко е било затворено, Велико Търново остава притегателна дестинация.

Особено важно е да се намерят общите решение на местно, на регионално, на национално, на европейско ниво за ускоряване възстановяването на туризма след пандемията. Според община Велико Търново основите проблеми са ограниченията в пътуванията и мерките при влизане и излизане в държавите и по-точно промяната е в много кратки срокове, които затрудняват организирането на туристически пътувания.

Църова изтъкна, че опазването на здравето е водещото в тази дейност. Когато става въпрос поне за съседните държави, България е предпочитана дестинация от нашите съседи и тогава мерките на влизане и излизане на туристи могат да бъдат решавани с двустранни спогодби. Друг вариант е да се даде необходим буферен период за организиране на туристическия бранш за реакция при затягане на мерките. За да бъдем желана туристическа дестинация, ваксинацията трябва да бъде ускорена. Според Църова зеленият сертификат е една мярка, която е доказала ефективността си в Европа.

Туризмът трябва да има силна еконасоченост, каза Полихрон Карапачов – експерт по туризъм, свързан с дивата природа, по време на конференцията. Карапачов се включи по Zoom в събитието. По думите му опазването на природата трябва да е наш приоритет.

Имайки предвид невероятната природа, която България има, пред страната ни се отваря нов хоризонт, добави Карапачов. Според него, за да може да опазим това природно наследство и то да не бъде разрушено от туристическия натиск, трябва да се изградят едни фундаменти, които в момента липсват. Мониторингът е особено важен, изтъкна експертът. Също така трябва да има по-широки индикатори – като задоволеността от местните хора от туристическата индустрия.

Туризмът трябва да бъде една част от една междусекторна и кръгова икономика. Според Карапачов трябва да има един продукт, който е насочен предимно към местните, а не към желанието на туристите. „В крайна сметка домът е на тези, които живеят постоянно и за тях той е най-важен“, добави той.

Ролята на международното летище в Горна Оряховица е на един естествен портал за икономическия подем и растеж на регион Велико Търново. Това каза депутатът и член на парламентарната комисия по културата и медиите Димитър Николов по време на конференцията „Български гласове за Европа: туризмът – предизвикателства и възможности“.

Николов съобщи, че този петък по време на редовния парламентарен контрол ще получи отговор на въпрос, свързан с промяната в собствеността на фирмата концесионер на гражданското летище в Горна Оряховица, което е с международен статут. Депутатът очаква да получи отговор за концепцията и стратегията за развитието на това летище.

Конференцията „Български гласове за Европа: туризмът – предизвикателства и възможности“ е четвъртата дискусия, организирана от БТА в рамките на инициативата й „Български гласове за Европа“ в партньорство с Европейския парламент.

Сподели публикацията