Eкопарк "Геранеа" е едно от малкото красиви места за разходка сред дивата природа. Туристическата забележителност се намира само на 5 км от курорта "Албена"
Slide
Slide

България е на 34-то място от общо 107 държави в класацията на сайта за луксозни туристически пътувания True Luxury Travel, който е разработил индекс на страните, които най-добре пазят дивата си природа (Global Wildlife Travel Index). Под голямо внимание са взети факторите биоразнообразие, опазване на защитени зони, наличие на природни и национални паркове и природонаучни музеи. Прецизирани са много от критериите от предишните издания на класацията, акцент вече се поставя върху устойчивостта на екологичните практики – нещо, което пътешествениците – любители на дивата природа, особено ценят.

Екопарк „Геранеа“

Събрана е и много по-обширна информация, споделят авторите й. В миналогодишния вариант страната ни е била на 67-ма позиция, а класацията е била оглавявана от Съединените щати. Начело сега е Финландия след 31-во място преди година. Финландия разполага с 39 национални парка, а горите заемат над 73% от територията й. Тя води благодарение на високите нива на екологична устойчивост, уникалното разнообразие от растителни и животински видове, красиви пейзажи и трайни усилия за опазване на природата. В ТОП 10 са: 1. Финландия, 2. Швеция, 3. Бразилия, 4. Канада, 5. САЩ, 6. Норвегия, 7. Испания, 8. Германия, 9. Полша, 10. Словения. България е 13-та по показател „защитени местности“, който оценява наличието на национални и природни паркове и резервати на 1000 хектара площ. Сред страните от ЕС в общата класация България е на 17-то място. След страната ни са държави като Хърватия, Великобритания, Белгия, Дания, Унгария, Литва, Люксембург, Ирландия и Португалия.

Сподели публикацията