Slide
Slide
Slide
Slide

14 дни до пика на COVID-19 в България. Според прогнозите на американския научно-изследователски Institute for Health Metrics and Evaluation, който се финансира от фондация на Бил Гейтс и Мелинда Гейтс, пикът на използване на медицинските ресурси у нас ще настъпи на 24 април, пълната социална изолация ще продължи до май, а епидемията ще отшуми у нас в началото на юни. Това е първата и единствена неанонимна прогноза с календар и срокове. Към датата на пика България ще се нуждае от 349 легла при 17 973 налични, 87 легла с респиратори при 856 налични, а недостиг не се предвижда. От инвазивно вентилиране в деня на пика ще се нуждаят 74 пациенти. Прогнозните смъртни случаи са 309 и ще продължат до 21 май. Най-черни се очаква да бъдат дните от 24 до 27 април, когато се очакват по 10 починали на ден.
За Румъния очакваният пик е утре, за Полша на 21 април, 7 дни остават до пиковото натоварване на здравните ресурси във Великобритания, в Германия пикът е на 14 април. Липсват данни за Турция, Сърбия и Македония. В част от изследваните страни епидемията ще „гасне“ чак до юли-август.
Институтът на Бил Гейтс се занимава преди всичко със статистики и препоръки за системите на здравеопазването по света, в частност досега е изследвал разпространението на туберкулоза, СПИН и малария. Изследванията се базират върху данни, получавани от правителствата на съответните страни, но институтът извършва и собствени проучвания в голям мащаб. Think-tank-ът на Бил Гейтс създава модели, прогнозиращи развитието на COVID-19 на базата на брой население, брой на леглата и броя на респираторите в болниците с отчитане на мерките, които са взети в съответните държави. В показаната прогноза за България са посочени и взетите от българското правителство на 13 март т. г. мерки. Според директора на IHME д-р Кристофър Мъри страните, които са въвели достатъчно строги мерки за спазване на социална дистанция и социална изолация вече могат да си отдъхнат, че проблемът е зад гърба им и най-лошият вариант им се е разминал. Според Мъри е рано за преждевременен оптимизъм, докато не бъде открита ваксина. ДИАГРАМАТА НА ВСЯКА ЕДНА ОТ ИЗСЛЕДВАНИТЕ СТРАНИ МОЖЕ ДА СЕ ВЛОШИ ДРАМАТИЧНО, АКО ГРАЖДАНИТЕ НАМАЛЯТ НАЛОЖЕНАТА ДИСТАНЦИЯ ИЛИ ОХЛАБЯТ ДРУГИТЕ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА.
* Според д-р Рафал Мостови от центъра за биотехнологии на Ягелонския университет в Краков изследванията на IHME не са „гледане на кафе“, а сериозна научна прогноза с професионален характер, базирана на сложна методология с отчитане на всичко, което се е случило в Ухан.

Линк към данните за отделните държави, които се актуализират ежедневно – ТУК

Красимир Крумов

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията