Асеновград. Преосвещения игумен Велички епископ Сионий представи за обществено обсъждане пред широката общественост проектно предложение “Бачковски манастир „Успение Богородично” – Православна света обител и духовна поклонническа дестинация”. Игуменът на манастира очерта желанието на манастирското ръководство да развива все по-успешно Светата обител като център на православна духовност и средоточие на поклоннически, религиозен и културен туризъм. Наред с реставрационните и ремонтни дейности на съществуващите обекти, епископ Сионий обърна особено внимание и на новите възможности за развитието на богозаповяданата и човеколюбива социална дейност, както и на представянето на манастира чрез новите информационни технологии.

Най-добрите планински СПА хотели в страната

Общата стойност на проекта е 4 000 000 лева и с предложението е кандидатствано пред Оперативна програма „Региони в растеж“. Целта на изпълнението е да се развият различните форми на туризъм, които предлага Бачковският манастир. Предвижда се да се проучат възможностите за реставриране на основния храм „Успение Богородично“ и църквата „Свети Никола“, библиотеката и старата трапезария, костницата и монашеските килии. Идеята е да бъдат създадени места, в които за времето на провеждане на служби и церемонии в Бачковския манастир да се настаняват за нощуване нуждаещи се, социално слаби и хора с увреждания. Проектът е одобрен от Министерството на културата, като е съгласуван и със Светия синод на Българската православна църква (БПЦ).

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията