Slide
Slide

Единственият у нас музей на ски спорта бе с вход свободен днес като част от инициативата „Денят за вас” на Министерството на туризма 

Чепеларе.Български туристи и жители на Чепеларе се включиха в инициативата на Министерство на туризма – „Денят за вас“. Те разгледаха Музея на ските и ски-спорта, който днес беше с вход свободен, като част от проекта на министерството.

Посетителите бяха заинтригувани от експозицията, която включва над 700 различни експоната, като купи, медали и снимки, които показват развитието на зимните спортове и ските в региона и спортната история на личности, допринесли за развитието на ски-спорта и на града, като ски-център.

Представителите на музея коментираха, че инициативата е интересна, а гостите  днес са осезаемо повече. Обектът е единствен по рода си в България и е открит през 1998 година, след като биатлонистката Екатерина Дафовска печели златен медал в Нагано на Зимните олимпийски игри. Всички знаят коя е Дафовска и малки, и големи и настроението е като през 1998 г., коментираха местните хора.

Музеят представя и интересни факти, свързани с някои от най – успешните български именити личности в зимните спортове – Екатерина Дафовска, Шинка Куцинова, Кръстана Стоева, Борислав Киряков, Радослав Янков, Димитър Герджиков и други, които са записали имената си в златните страници в историята на родния и световния ски спорт.

На 15 февруари с вход свободен ще е Музеят на родопския карст в Чепеларе, който съществува от 1980 година и е единственият подобен на Балканския полуостров. В експозицията могат да се видят минерали, характерни за пещерите в района, като ахати, корунд и други скъпоценни и полускъпоценни камъни.

В музея са показани животински видове, които живеят в пещерите или са ги обитавали в древността.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията