Slide
Slide

Москва. Български хотелиери не са се съобразили тази пролет да запазят цените на руски пазар за ранните записвания за почивки у нас, научи BGtourism.BG от руски туроператори. Цените с отстъпки за летни почивки били до 31 март. Още тогава картината за привличане на летовници от Русия не била розова, но маркетолозите вместо да се вслушат в хората, които записват туристи на място, по традиция премахнали цените за ранни записвания и обявили официалните за Лято 2019. „Трябваше поне още месец да продължат с цените за ранни записвания, това щеше да доведе до повече продажби. Вместо това през юни хотелиерите ни атакуваха с отстъпки до 30%“, споделят руски туроператори.

Сочи се превръща в конкурент не само на летните, но и на зимните курорти в България, предупреди Димитър Цонев, директор на голямата българска туроператорска фирма Солвекс, базирана в Москва:

„Например тази година през зимния сезон билетите за Сочи – отиване и връщане след Нова година – бяха около 9 – 10 000 рубли  – от порядъка на 100-120 евро, а билетите за България -между 18 000 и 20 000 хиляди рубли минимална цена. Това е една от причините и за частичния отлив и от нашите зимни курорти. Тази година има сериозен спад на почивките и в зимните туристически курорти, в това число и от руския туристически пазар“.

Цонев посочи още през март, че качеството на българския продукт не отговаря на цената, а се засилва и конкуренцията от турския и гръцкия пазар, от Испания и Италия:

„На руския пазар всички наши курорти трябва да се позиционират като брандове и именно тук е мястото на общините, заедно с туроператорите, заедно със Министерството на туризма, да проявят по-голяма инициатива, за да бъдат представени особеностите на българските региони“.

В момента български хотелиери още продават в пика на сезона почивки с отстъпки от 10 до 30% на своите сайтове. В топ хотели има много свободни стаи – картина, която трудно може да се види за началото на август.

Сподели публикацията