Slide
Slide

Бронзовият лик на грузинеца е поставен в „Алея на героите“ наред с национални герои на други държави

Свети Влас. Посланикът на Грузия в София Нейно превъзходителство Тамара Лилуашвили и съпредседателят на фондация „Българска памет – братя Диневи“, Динко Динев откриха днес в Свети Влас барелеф на грузинския княз Алексей Церетели, застъпник на българската национална кауза.

Паметникът на княз Церетели, който е и участник в Руско-турската освободителна война /1878-1879 г./, е изграден от фондацията и ще бъде поставен в създадената от нея „Алея на народите“ в Свети Влас. Инициативата за това е на грузинското посолство в София и на почетното консулство на Грузия в Бургас.

Хари Теохарис пред Bgtourism.bg: Фокусираме се върху безопасността и здравето на хората! Достъпът на Гърция до ресурсите на Фонда за възстановяване е значителен успех

Барелефът на княз Церетели в „Алея на народите“, е израз на благодарност към една личност, помогнала на България в тежък за нея момент, като освен това подчертава дълбоките културно-исторически връзки между България и Грузия, посочи поводът за изграждането на паметния знак Динко Динев, който е и почетен консул на Грузия в Бургас.

Княз Алексей Церетели е защитник на българската национална кауза от 1876 г., когато след края на Априлското въстание е включен в дипломатическа комисия, която разследва турски зверства в българските земи. Когато започва руско-турската война /1878-79 г./, княз Церетели воюва като доброволец в битката при превземането на Търново и Телиш.

Принцеса Дана Фирас: Не бих се поколебала да се върна в България като турист

След примирието активно участва в изработването на Санстефанския мирен договор. Заедно с дипломата от САЩ Юждийн Скайлър разработват проект за автономна България, представен на Цариградската конференция, в която той е участник. Церетели участва и в международната комисия, изработила Органическия устав на Източна Румелия, а след войната е генерален консул на Русия в Пловдив до 1882 г.

Освен барелефа на княз Алексей Церетели, фондация „Българска памет – братя Диневи“ е финансирала множество родолюбиви и културни начинания през последните 30 години, сред които е и „Алеята на народите“. Към този момент в нея вече са изработени и поставени барелефите на Васил Левски, Христо Ботев, Шандор Петьофи, руския адмирал Фьодор Ошаков, английския адмирал Хорацио Нелсън, френския маршал Филип дьо Клерк, американския журналист Джанюариъс Макгахън, обединителят на Италия Джузепе Гарибалди, Адам Мицкевич, немския поет и драматург Шилер и др.

Алеята на народите е единствена по рода си в България. Нейната цел е да покаже уважение не само към българските, но и към национални герои на други държави. За целта на алеята се поставят бронзови барелефи с образи на националните герои и кратка информация за тях – като израз на уважение към самите държави и техните национални личности.

По този начин българските и чуждите туристи научават повече за държавите и за техните национални водачи.

Когато преди три години в „Алея на народите“ бе поставен барелеф и на американския журналист Джанюариъс Макгахан, в Свети Влас дойдоха 14 негови потомци от САЩ – специално за да се почетат откриването на барелефа на славния си роднина.

Посланикът на Грузия Нейно превъзходителство Тамара Лилуашвили  организира фотоизложба в хотел Марина палас в Свети Влас

В Свети Влас се намира и създадените от Фондация „Българска памет – братя Диневи“ единствена в България Алея на Олимпийската слава, която обединява барелефи на всички златни олимпийци, паметник на хан Тервел, паметник на 28-ят американски президент Удроу Уилсън, наричан още „Спасителят на България“, църквата „Свети Власий“,

Вижте какви събития са включени в тематичния Плажен уикенд в Бургас

създаващата се в момента Алея на сценичната слава в построения от фондацията амфитеатър с 600 седящи места „Арена Диневи“, в която се поставят бронзови барелефи на най-добрите български сценични артисти. Амфитеатърът, на чиято сцена има над 100 представления през летния сезон, е създаден по инициатива на фондацията и е част от нейната идея за развитие на културно-исторически туризъм.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията