Slide
Slide

София. От началото на месеца всички заведения, хотели и търговски обекти могат изцяло онлайн да получат музикален лиценз от Музикаутор. Лицензът осигурява на ползвателите разрешение от името на авторите на музика за ползване на целия световен музикален репертоар без ограничение от източника – радио, телевизия, интернет, дискове и т.н.

Така организацията се стреми не само да предостави на ползвателите най-лесния и бърз начин за уреждане на авторските права за музиката, но също да внедри нови екологични практики, които улесняват и оптимизират дейността.

Процедурата съкращава максимално времето за издаване на музикалния лиценз, който е задължителен за обектите, в които звучи музика, и е структурирана в две части. В първата собствениците на туристически и търговски обекти подават заявка чрез съвместната онлайн платформа на Музикаутор и Профон MusicPRO – www.musicpro.org, която изчислява автоматично дължимите възнаграждения за авторски и сродни права.

Тогава стартира вторият етап, а именно подписването на договор с Музикаутор, с който се уреждат авторските права за музиката. Собственикът получава на имейла си указания и само с няколко клика договорът вече е подписан, без за това да е необходим квалифициран електронен подпис. След извършване на плащане ползвателят получава договора по електронен път с всички приложения и лиценза за конкретния обект. По пощата единствено се изпраща стикерът, който се залепва на входа на обекта и който служи за проверка на валидността на музикалния лиценз от страна на контролните органи – Министерството на културата и общинските инспекторати.

Новата услуга, която предоставя Музикаутор, стана факт, след като премина пилотна фаза и вече работи в пълната си функционалност. С нейното внедряване се оптимизира администрирането на договорите, преустановява се размяната на хартиени носители по поща и куриери, което от своя страна има сериозен екологичен ефект.

Съвсем скоро предстои стартът на услугата за онлайн подписване на договори за лицензиране на концерти и други събития с музика, от която ще могат да се ползват всички организатори на подобни събития, клубове и други.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията