Slide
Slide

Ментон, Франция: Току-що заел първото място на “World’s 50 Best Restaurant Awards” в Сингапур – събитие, известно като Оскарите в света на първокласната кулинария, френският “Mirazur” задмина най-големите фаворити – датският ресторант “Noma“ и тайландския “Gaggan”.
Но какво всъщност е усещането да се храниш във възхвалявания “Mirazur”?
Магията на ресторанта се крие в името му. “Mirazur” се намира в град Ментон, на брега на великолепната Френска ривиера, и буквално преведено означава “поглед към синьото”, намеквайки за превъзходно място над водата. И ресторантът наистина е разположен на такова, до което обаче се стига по лъкатушещ наклон, а самата шикозна бяла сграда стил “ротондра” от 1930-те е трудно откриваема, тъй като е почти изцяло закрита от палмовите дървета на пътя.

Любопитно: Пъпеш в село Българево удари 8 килограма на кантара

Ресторантът е обграден от собствени градини с десетки видове зеленуци, плодове, билки, цитрусови дървета и още много блага, които понякога се появяват в чиниите на клиентите едва минути след като са били откъснати от почвата, или от някоя клонче. “Mirazur” също така разполага с терен, на който служителите отглеждат кокошки, чиито пресни яйца използват в кухнята, както и кошери, медът от които не може да се сравни с нито един друг по света. От време на време има и щастливци, които по покана на шеф Мауро Колагреко заедно с него се разхождат из градините и опитват производството от първа ръка, наслаждавайки се на силните аромати, най-известните от които са тези на див розмарин, жасмин и портокалови дръвчета.
Но прекрасното местоположение, удивителната гледка към природата и свежите органични продукти не са всички козове в тестето на първокласния френски ресторант.

500 души отидоха на изискан градски пикник в София – на вечеря в бяло и на тайно място! (снимки)

Третата звезда на Мишлен, която той печели през януари 2019-та година, е най-голямото му предимство и постижение. Именно тя го изстрелва на върха на класацията за 50-те най-добри ресторанта в световен мащаб и отбелязва първия път в историята, в който шеф от различна националност (Колагреко е аржентинец) печели „свещения Граал” на трите звезди във Френския пътеводител на Мишлен.

“Mirazur” работи целогодишно, като променя менюто си всеки ден. Това е причината редовни клиенти, които посещават ресторанта 3 дни в седмицата, да опитват съвършено ново ястие всеки път.

Има, разбира се, и специалитети, които са запазена марка на френския феномен и присъстват непрекъснато в менюто.

Изумително! Столичен ресторант вече ни предлага кафе…с облаче захарен памук!

Такива са например: “хляб за споделяне” – кръгла пита от 6 парчета, сервирана в дървена купа с дресинг от зехтин и лимонов сок; червено цвекло с фарс от хайвер; фина бланширана сепия, гарнирана с чесън и аншоа, както и ужасно вкусно месо от гълъб със сос от кафе.

Изобилието от салати, стартери, основни и десерти е огромно, но всички тези гастрономически иновации и шедьоври имат своята висока цена.

Стандартен обяд, придружен с 1 чаша шампанско и 2 чаши вино, струва около 200 евро. Но пък за какво друго си заслужава да ги похарчи човек, ако не за превъзходно преживяване в най-добрия ресторант в света?

Едно последно предупреждение за ентусиастите, които все пак успеят да направят резервация: 5-минутното возене с такси обратно до гарата струва около 23 евро, така че може би е добре да разтъпчете храната, като повървите пеш, дори и да Ви отнеме половин час.

Превод от CNN – Гергана Желева
Сподели публикацията