Slide
Slide
Slide
Slide

Атина. Силен туристически интерес отчита Гърция в началото на тазгодишния сезон, съобщава БТА, цитирайки електронното издание на гръцкия вестник „Имерисия“. Интересът към островите е рекордно висок, като при някои дестинации надвишава нивата от преди пандемията.

За особено впечатляващ ръст на круизните кораби говори министърът на туризма Василис Кикилиас. Специално за Солун круизните кораби са с 250 на сто повече спрямо тези през същия период миналата година. На най-голямото пристанище в Гърция Пирея круизните кораби са със 150 на сто повече от тези през 2021 г.

Robinson Maldives – Островът, от който няма да искате да си тръгнете (снимки)

„Гърция е петият най-известен туристически бранд в света“, посочва Кикилиас в интервю за телевизия Скай. По думите му това не е случайно, а следствие от действията на правителството, което е сключило договори с най-големите туроператори и с най-големите пътнически агенции.

Приходите от туризъм през тази година може да са спасителният пояс за гръцката икономика и да позволят по-висок икономически растеж в Гърция от този в еврозоната като цяло, пише в друга информация по темата в. „Имерисия“. Вчера националната статистическа служба ЕЛСТАТ публикува данни за ръст от 7 на сто през първите три месеца на 2022 г.

От министерството на финансите очакват приходите от туризма през тази година да са около 14,5 милиарда евро, което би съответствало на 80 на сто от приходите през 2019 г.

Сподели публикацията