Занзибар, снимка Мартин Гаджев
Slide
Slide

Занзибар. Местните власти в Танзания предупредиха чуждестранните туристи да не носят плажно облекло, докато се разхождат из остров Занзибар, а държавните служители заявиха, че това може да доведе до много строги наказания за туроператорите и водачите, съобщава Турпром. Министърът на туризма на Занзибар Лела Мохамед Муса заяви, че оскъдно облечени туристи на публични места са я накарали да наложи строги наказания в случай на нарушение.

Санкциите могат да стигнат до 2 000 долара.

Припомняме ви, че Занзибар тази година е хитова дестинация в чужбина сред българските туристи, а туроператори вдигнаха близо 20 полета от София до екзотичния остров през последните два месеца. Българските туроператори взеха всички необходими мерки за безопасност и сигурност на своите клиенти. Няма информация за наказани български туристи, разхождащи се по бански или разголени на обществени места.

ТОП 3 на сувенирите, които си купуват българските туристи в Занзибар

„В момента много туристи в Занзибар се разхождат на обществени места разголени (по бански), както са на плажа“, каза Муса пред CNN. По отношение на многобройни чуждестранни туристи, които се движат из острова с бански, министърът заяви, че самите летовници няма да бъдат наказани с глоби, полицията ще се ограничи до предупреждения, а „задължението на водачите и туроператорите е да осигури спазването на дългогодишните правила за поведение на острова и своевременно да ги доведе до знанието на туристите”.

100% от стотици нашенци, почивали в Занзибар, имат отрицателни PCR тестове

Затова туроператорите и техните водачи са били подложени на наказателни мерки, подчерта служителят. „Ако сте водач и имате турист, който е неприлично облечен на обществено място, ще бъдете глобени между 700 и 1000 долара, в зависимост от тежестта на ситуацията“, обясни тя.

За пример! Туроператор направи дарение в две училища в Занзибар по случай 3 март (снимки+видео)

„Туроператор, чийто турист е оскъдно облечен на обществено място, ще бъде глобен между 1 000 и 2 000 долара. Ние уважаваме националните различия, но задължението на всички чуждестранни туристи е да са запознати и да разбират културните обичаи и норми за поведение в Занзибар, преди да дойдат у нас “, добави министърът, който, подобно на по-голямата част от населението на този остров изповядва исляма и носи дрехи, които покриват всичко по тялото.

„Тук в Занзибар, на обществени места, туристите трябва да покриват телата си – от рамото до долната част на корема, както и друхи до коляното“, добави Муса. – Тук няма нищо ново. Това е само напомняне за съществуващия закон.“

Ето кои дестинации резервират българските туристи в началото на март, вижте кои са едни от най-атрактивните предложения

Кодексът за поведение на чуждестранните туристи в Занзибар, поместен в раздела „Съвети за пътуване“ на официалния уебсайт за туризъм в страната, им забранява да носят бански и други оскъдни облекла, които показват телата на обществени места, с изключение на хотелите и техните общи части – плаж, барове, атракции…

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията