Slide
Slide

София/Лисабон. Португалските власти облекчива от 7 февруари режима за пътуване до страната, като при международни полети до Португалия всички пътници трябва да представят един от следните документи:

• Отрицателен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пристигането;
• Отрицателен резултат от бърз антигенен тест, направен в рамките на 24 часа преди пристигането;
• Европейски цифров сертификат за ваксинация, преболедуване или тестване за SARS-CoV-2.
Тези изисквания не се прилагат за деца до 12 годишна възраст.

Припомняме на нашите сънародници, че остава задължението за всички пътници, пристигащи по въздух на континенталната територия на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или транзит, да попълнят формуляр, който е наличен на следния линк:
https://portugalcleanandsafe.pt/pt-pt/passenger-locator-card
Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Първият полет между София и Скопие ще е на 11 февруари

Признаваните от властите в Португалия тестове за COVID-19 са следните:
– TAAN – Тест за усилване на нуклеинова киселина (RT-PCR, NEAR, TMA, LAMP, HDA, CRISPR, SDA и др.), извършен през последните 72 часа преди качването в първата точка на пътуването,
или
– Тест за антиген (TRAg), извършен през последните 24 часа преди качването в първата точка на пътуването.

Тестовете се приемат само на: португалски, френски, английски, испански и италиански езици. Задължителен елемент, който трябва да се спомене, е датата и часът, в който е взет материалът за теста.

Те могат да бъдат представени в хартиен или цифров формат (резултатите, получени чрез SMS на мобилния телефон не се приемат).

Онекс тур планира 22 директни чартъра до Шри Ланка, 260 българи днес бяха тържествено посрещнати в азиатската държава (снимки+видео)

Приемат се само тестове за антиген, приети от Комитета по безопасност на здравето на Европейския съюз, а минималните данни, които трябва да бъдат включени в доказателството са посочени в тук:
https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/preparedness_response/docs/covid-19_rat_common-list_en.pdf
Всеки пътник е отговорен, представения от него тест да отговаря на изискванията.

Що се отнася до цифровите COVID-19 сертификати на ЕС за ваксинация, преболедуване или тестване, то те следва да отговарят на следните изисквания:
– TAAN – Тест за усилване на нуклеинова киселина (RT-PCR, NEAR, TMA, LAMP, HDA, CRISPR, SDA и др.) с отрицателен резултат, извършен през последните 72 часа преди качването в първата точка на пътуването или
– Бърз тест за антиген (TRAg) с отрицателен резултат, фигуриращ в списъка на Европейската комисия, извършен през последните 24 часа преди качването в първата точка на пътуването или
– Сертификат доказващ, че титулярят се е излекувал от SARS-CoV-2, доказано с положителен тест TAAN, извършен преди не по-малко от 11 и не повече от 180 дни или
– Сертификат за ваксинация, доказващ:
а/ пълна ваксинационна схема срещу Covid-19, завършена преди не по-малко от 14 и не по-късно от 270 дни от последната доза;
б/ пълна ваксинационна схема срещу Covid-19 и поставена допълнителна (бустерна) доза.

Сертификатът може да бъде представен на електронен или хартиен носител.
При непредставяне на някой от горепосочените сертификати или тестове ще бъде отказано влизане в страната.

Туроператор предлага куп страхотни преживявания за близо половин месец в Мексико за Великден

Също така, с Постановление на МС № 22/2022 от 6 февруари 2022 г. се правят корекции в досега действащите нормативни документи, както следва:
– Ваксинационните сертификати във формат Европейски дигитален сертификат, се признават за период от 270 дни;
– Намалява се срокът за признаване на бързите антигенни тестове от 48 на 24 часа от вземане на пробата;
– В издаваните Европейски дигитални сертификати следва да има възможност да бъде отбелязвано прилагането на бустерна ваксинационна доза.

При нужда от съдействие българските граждани в Португалия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Лисабон на следните телефонни номера: +351 213 976 364; +351 213 976 367, както и на дежурен телефон в извънработно време – +351 933 611 337. Сигнали може да се подават и на email адреса на посолството: Embassy.Lisbon@mfa.bg.

Сподели публикацията