Slide
Slide

Велинград. В продължение на години община Велинград води десетки битки в името на Клептуза. Първо, за да си върне собствеността от държавата и в последствие, за да премахне незаконните строежи, обсебили емблематичния парк.

Нито жителите на общината, нито нейното ръководство си представят Клептуза по начина, по който изглеждат емблематичният парк и езеро днес. Затова е наложителна промяна. Клептуза трябва да се преобрази и отново да се превърне във визитната картичка на Велинград. Това е и едно от обещанията, залегнали в платформата на кмета д-р Костадин Коев. И за времето, в което той е кмет, му е припомняно от граждани и медии многократно.

„Днес сигурно мнозина ще ме обвинят, че не правя нищо, но не е така. През последните  години с екипа ми опитахме всички възможности за осигуряване на пари, за да преобразим Клептуза. Търсихме директно от държавата, опитвахме през различни финансови инструменти, чрез различни програми, през различни ведомства, но без резултат. Лошият финансов рейтинг на общината не ни позволява дори и банков кредит, а с работа “на парче” не можем да постигнем желания ефект. За да се получи резултатът, който всички желаем, ще са нужни не просто средства, а много средства. Затова ще предложа на общинските съветници да разгледат предложението за отдаване на концесия.

Зная че  думата “концесия” в нашата община е “мръсна” дума, заради множеството примери от недалечното ни минало. Но днес в страната ни съществуват и множество добри примери”, коментира кметът д-р Костадин Коев.

На заседанието на Консултативния съвет по въпросите на туризма е представен идеен архитектурен проект за Клептуза. Той е съобразен с желанията на гражданите на Велинград, изразени по време на общественото обсъждане за визията на парка. Планират се запазване на летния и зимния ресторант, старата сграда, изграждането на понтонна сцена и различни атракциони, места за седящи, за да може празниците на града да бъдат отбелязвани под различни форми и на Клептуза.

“Клептуза беше и трябва да бъде визитната картичка на Велинград”, категоричен е кметът д-р Костадин Коев. Затова  той предлага Клептуза да влезе в Програмата за управление на концесии на община Велинград. В процедурата изрично ще залегнат точни и ясни критерии, съгласно разработения проект, който ще бъде предоставен на кандидатите.

Сподели публикацията