Христо Проданов, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

София. Важно е да се направи задълбочен анализ, за да се докаже, че туризмът много години назад е подценяван финансово. Имаме най-ниския бюджет за туризъм, а в същото време имаме може би един от най-високите приноси към БВП. Това заяви на днешното заседание на комисията по туризъм Христо Проданов – министър на туризма, който отговаря на запитвания на народните представители по актуални теми. Той предложи да се направи задълбочен анализ на сектора, за да може при приемането на следващия бюджет да има аргументи пред финансовото министерство защо трябват повече средства за туризъм – тема, която бе дискутирана и на извънредното заседание миналата седмица.

Председателят на Комисията д-р Илин Димитров зададе въпроса, поставен от представители на бизнеса на последните му срещи, за осигуряване на така необходимите „зелени коридори“ през територията на Румъния за туристи, ползващи сухоземен превоз. Министър Проданов увери, че се работи по въпроса до края на март най-късно те да са факт и да има споразумения, за да има улеснен достъп до България.

Друг важен въпрос бе този за дейностите по националната реклама, за която в бюджета за 2022 година е заложена най-високата сума досега – 18 млн. лв. Министърът разясни стратегията на министерството, което залага на „интензивна, бърза реклама“, свързана със сегашния сезон и прилагане на стратегическия подход, заложен за летния и по-нататък.

Още един важен акцент бе липсата на кадри и опасността тази година част от туристическите обекти да останат затворени не заради пандемията, а точно заради липсата на персонал в туризма. Председателят д-р Илин Димитров, който е и университетски преподавател, предупреди, че професиите в сектора се определят като неперспективни и това трябва спешно да се промени.

Стана ясно, че Министерството на туризма работи върху правилника за туристическата маркировка – важен въпрос на фона на необходимостта от обновяването й. За нас е приоритет всичко, което води до опазване и съхраняване на околната среда, увери министър Проданов пред Комисията и изтъкна, че България има над 10 хил. км планински пътеки и маршрути за високопланинско колоездене. 

Министерството работи и по въпроса за регулиране на къмпингуването, което се оказа особено перспективна тенденция в световен мащаб на фона на пандемията, по думите на министъра. Той предупреди, че в България тези места трябва да бъдат регулирани, регламентирани и картографирани, за да не се стига до замърсяване на околната среда и незаконно изхвърляне на боклук, което ощетява общините. „Ние сме бяло петно на картата на Европа в този вид туризъм“ и това трябва да се промени, заяви министърът. Този вид туризъм не е конкуренция на хотелите, изтъкна той и заложи на партньорство между държавата и общините за развитието му.

Да се дава трибуна на антиваксърски настроения влияе негативно на имиджа на страната ни, предупреди министърът. По думите му при 30 процента ваксинирани България изглежда като несигурна дестинация, а едно от нещата, които гледат чуждестранните туристи при избора на място за ваканция и пътуване, е именно нивото на ваксинация.

Беше коментирана и продължителността на карантината при завръщане на български граждани от държави в тъмночервената зона.

Сподели публикацията