Slide
Slide

Лондон. Базираната в Обединеното кралство нискотарифна авиокомпания „ИзиДжет“ (easyJet) заяви, че възобновява пътуванията си от 1 август до редица страни, включително до Испания, Гърция, Турция и Сърбия, съобщи „Сън“.

В петък, Даунинг Стрийт обяви пълен списък на страните, които са в списъка на въздушните мостове, като ваканциите за британските туристи без карантина до Испания, Италия и Франция бяха официално потвърдени. България е извън списъка! Припомняме Ви, че в резултат на това и други авиокомпании и туроператори отмениха своите полети до страната ни, основно до Бургас. Решението на британското правителство вече носи огромни загуби за български туризъм и икономика.

В Бургас започнаха да пристигат на почивка и австрийци, Ryanair възобнови полетите си до морския град

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посолството ни в Лондон отправи още на 3 юли нота с искане за обяснение до британското правителство защо страната ни е изключена от списъка с държави, за които отпада карантината при пристигане в Обединеното кралство от 10 юли. Отговор към днешна дата липсва!

Министър Захариева е разговаряла и със заместник-министъра на външните работи с ресор Европа и Америка Уенди Мортън, от която е поискала също мотиви за това решение.

С нотата посолството ни в Лондон търси разяснение за критериите, върху които се основава решението на Великобритания, тъй като други държави, включени в списъка, имат по-голяма заболеваемост от България.  Посолството подчертава, че нашата държава е сред тези с най-ниски нива на разпространение на вируса.

„Навременните и ефективни мерки срещу разпространението на вируса в България доведоха до малко над 2 хиляди активни случая“, подчертават от посолството. Черноморското крайбрежие е на практика зона свободна от Ковид-19, която вече е привлякла хиляди туристи от над 35 държави това лято, пише също в нотата.

„България Еър“ увеличава полетите си до Амстердам, Атина, Цюрих, Берлин и Франкфурт

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията