София. Хиляди туристи от София, Варна, Добрич, Бургас, Пловдив и много други градове посетиха турския мегаполис Истанбул, където на 1 април започна Фестивала на лалето. Най-нетърпеливите тръгнаха към южната ни съседка още в първия уикенд на месеца. По традиция паркът Емирган, който е с милиони лалета, фонтани и езерца, е най-посещаван през последните три седмици на месеца. Един от туроператорите с офис в София посочи, че само за Фестивала на лалето има над 25 големи автобуса и вече се затруднява да поеме повече записвания. Друг голям туроператор, но от Варна, заяви, че цели семейства са избрали да си подарят пролетна екскурзия до Истанбул от 4 до 7 април, като посетят не само Фестивала на лалето, но и да се разходят с корабче по Босфора, да посетят десетките забележителности в уникалния град. Туроператорите, които от години предлагат екскурзията споделиха, че отбелязват по-голям интерес към нея. Пакетът излиза около 150 лева за човек, като включва 2 нощувки със закуски и бонус посещения. Останалите екскурзии са срещу заплащане.

Килим от лалета посреща гостите на Истанбул

Фестът започва още в края на март и малко обръща традиционната европейска представа за нидерландското цвете. Оказва се, че гордостта на Холандия е всъщност емигрант от Балканите. Луковиците на лалето са пренесени до Ниската земя от Османската империя по времето на Сюлейман Великолепни (онзи от “Великолепният век”) през XVI век. Търговците от известния Египетски пазар, които продават и луковици от десетки сортове, твърдят, че някога много отдавна лалето било на кантар със златото. От едната страна на теглилката слагали луковичките на султанското цвете, от другата жълтици, докато се изравни везната. С калиграфията и писането има любопитна подробност – три думи в османския турски език се изписват с едни и същи букви и имат една и съща числена стойност – аллах, лале и хилял (полумесец). Това прави лалето божествено и показва, че присъствието му върху мимбера в джамията не е било просто въпрос на мода или стил.

Всичко за историята

Фестивал на лалетата – традиция на повече от 300 години