Slide
Slide

Добрич. 90-годишна жена от Добрич, с 60 години стаж като шофьор, не се отказва да върти волана. Зад гърба си тя има и половин век участия в различни ралита в България и чужбина. Става въпрос за Станка Василева, която не може да си представи живота без кола. Историята й бе разказана от екипа на Дарик радио в Добрич.

Доайенът на рали спорта в Добрич Станка Василева не си представя живота без кола. „Много ми е необходима, понеже съм свикнала, роднините ми са далеко. С колата е по-леко – качиш и отиваш“, разказва тя.

Всички около нея са запалени автомобилисти. Затова и тя не губи време, за да вземе книжка.

„След като се ожених – 1955 година, и на другата година – по същото време започнах курса“, разказва Станка. Първото й участие в рали е след няколко години – на местна почва в Добрич. А Станка Василева това била най-голямата мечта – да победи всички.  Тя следва мечтата си за победи и в Румъния, Унгария и Полша.

Шестте десетилетия зад волана, започват с качване на мотор.

Станка Василева смята, че възрастните шофьори са по-внимателни.

„Имахме един съсед, той имаше мотор. Аз бях 15-годишнa и той вика – искаш ли да караш? Искам, ама дали ще мога. Един-два пъти ме качи – тука бутни, там бутни и веднъж ме пусна сама. Качих се и карах. А баща ми бил на 200 метра там и пред другите мъже казал: Тоз Колю ще убий на някой детето. И те му казали – ми то туй дете…твоята дъщеря“, смее се Станка.

С мотора също се явява на състезания. Но после – му слагат кош, за да возят децата и рали кариерата й продължава само с на 4 колела.

Станка Василева смята, че възрастните шофьори са по-внимателни.
снимки dariknews.bg

Въпреки, че не е професионален шофьор, работата й помага да развие уменията си. Всеки ден пътува до село Загорци, тъй като била бригадир, и бързо натрупва доста километри зад гърба си. „Човек, колкото кара, по се специализира, разбира се и внимавах много. Една грешка нямам – една“, обяснява тя и показва златния си талон.

Най-важното е да си внимателен, да гледаш напреде и отклонения да няма, казва Станка.

Според нея младите шофьори са по-опасни от възрастните. „Мислят си, че всичко, дето хвърчи се яде, а старите по-внимават“, казва шофьорка и допълва, че и мъжете, и жените са добри шофьори, но жените внимават повече.

Въпреки, че вече е 90 годишна Станка Василева има желание да участва отново в рали, но този път с мечтаната червена кола.

Станка Василева смята, че възрастните шофьори са по-внимателни.
Сподели публикацията