Slide
Slide

Историята на Истанбулския фестивал на лалето започва преди повече от 300 години.

Османското общество обожавало лалетата и Истанбул, тогава широко известен като Константинопол, станал много известен от края на 17-ти до началото на 18-ти век. „Tulip Fever“ започна да се разпространява постоянно на запад, като навлиза и в Холандия. Било е относително мирно време, по време на което Османската империя започва да се ориентира към Европа.
Кога е фестивалът на лалетата в Истанбул?
Съвременният фестивал се провежда всяка пролет за по-голямата част от април и в началото на май. Точно тогава, когато цветята са най-добри, но зависи от климата. През 2019 г. се очаква фестивалът да се проведе през последните 3 седмици на април.
Екипи от градинари ще са засадили милиони лалета в града, в паркове и обществени пространства. По време на фестивала ще ги намерите в пълен разцвет, като ви канят да се разхождате. Властите на парка ще организират изпълнения, концерти и изложби.
Какво друго има в Истанбул за лалетата?
Мотивът на лалетата е бил използван в османската култура в продължение на стотици години. Ще намерите версии на плочките в джамиите и дворците около града и в керамични и текстилни дизайни, които се показват в музеите. Дворецът Топкапъ, чудесна дестинация, ако имате деца, е специално съкровище за лалета в османски произведения на изкуството.
Лалетата често се използват и в съвременната култура – от корпоративни лога до улично обзавеждане и графити.
Къде мога да остана в Истанбул, за да посетя Фестивала на лалетата?
Квартал Галата в Истанбул, от европейската страна, е централен, приятен и характерен с база за достигане до всички паркове.

Бутиковете магазини и кафенетата по улиците наоколо имат много изкусителни открития за ловци на лалета.

Източник: Istanbulplace

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията