Посредникът на вила “Щорк” не дочака продажбата на имота
Посредникът на вила “Щорк” не дочака продажбата на имота
Slide
Slide
Slide
Slide

Балчик. Близо 100 години се навършват от построяването на вила с уникална архитектура, която се намира непосредствено до морето в Балчик – златно място и прекрасна панорама. Нейното име е вила “Щорк”.

В момента тя е потънала в зеленина и ревниво пази своите тайни, изоставена и очакваща новите си стопани, които да върнат истинския й блясък.

Десетки години вилата не е била използвана и вътре е в окаяно състояние. Преди 7 години официално бе обявена информация, че новият собственик е частно лице от Русия, което до три години иска да я възстанови като запази архитектурния облик и да добави част за обитаване от семейството си.

Днес вилата е на пазара – продава се за 4 300 000 евро. Има 10 спални и 6 бани. Площ – 2000 кв.м., парцел – 9000 кв.м. – се посочва още в обявата. Специалисти коментираха пред информационна агенция BGtourism.BG, че реновирането й ще глътне още близо половин милион евро.

Вила “Щорк” е построена (1920-1926 година) от Фредерик Щорк – потомствен скулптор, натурализиран румънец от немски произход, и съпругата му Чечилия Куцеску Щорк – известна художничка от първата половина на XX век, учила в Мюнхен и Париж, първата в Европа жена-преподавател в държавна академия по изкуствата. Артистичното семейство прекарвало летните месеци в града, а вила “Щорк” била една от първите колонистки вили в Балчик. Построена е преди “Двореца” и вероятно е най-старата запазена румънска постройка от периода на окупацията. Навремето вилата е била място за културни прояви, а чест гост в дома била самата кралица.

Сподели публикацията