Slide
Slide

Акули и някои от най-отровните соленоводни риби в света отскоро са най-новото попълнение в Природонаучния музей в Пловдив, съобщи БНТ. Екзотичните морски обитатели плуват в аквариуми със солена вода.

Над 50 вида са соленоводните екзотични обитатели на музея. Тук може да се види една от най-отровните риби в света- риба жаба, тя наподобява камък и се слива с околната среда.

Огнян Тодоров, директор на Природонаучен музей- Пловдив: Посетителите трябва да се загледат, за да я видят в аквариума с морските лъвове.

Сред останалите отровни видове са риба скорпион, различни риби лъв, електрически скат торпедо. Много скоро към колекцията ще бъде добавена риба камък.

Огнян Тодоров, директор на Природонаучен музей- Пловдив: В колекцията сме включили 6 вида акули,които достигат до метър- метър и половина дължина, в момента са с по-малък размер. Предвиждаме изграждането на 10-тонен аквариум, в който ще бъдат поместени всички акули и скатове,така че да се чувстват максимално комфортно.

Тук и малките, и големите посетители лесно могат да разпознаят рибата – клоун позната от анимационния филм „Търсенето на Немо“, както и разсеяната рибка Дори, която е от вида син танг. Всички морски обитатели са пропътували дълъг път, за да попаднат в музея.

Огнян Тодоров, директор на Природонаучен музей- Пловдив: От Шри Ланка, Сингапур, Индонезия. Водата я пречистваме с една система за обратна осмоза след което я осоляваме до определената соленост.

Соленоводният аквариум в Пловдив е единственият в страната. Най-близкият подобен е в Истанбул.

Сподели публикацията