Slide
Slide

Известен с множеството си древни руини, варосани села, слънчеви плажове, вкусна кухня и приятелска атмосфера, не е чудно, че Гърция се нарежда сред най-добрите туристически дестинации в Европа. Но причината, че туризмът съществува на първо място е, че тук е толкова красиво. Често ще откриете тази красота на много разпръснати острови, които лежат като малки камъни в моретата около гръцкия полуостров. Всеки от тях предлага собствен дял от зашеметяващи пейзажи, исторически забележителности, нощни сцени и културни изкушения. Има много неща за опознаване. От Йонийските острови на запад – включително Кефалония и Корфу – до Егейско море, с Миконос, Санторини, Кос и Родос. След това на юг се намира пред-елинската минойска култура на Крит. Обратно на континента, има пейзажи, достойни за боговете навсякъде. Манастирът Метеора, руините в Делфи, а след това, най-известният, столицата на Атина и емблематичният му Партенон. Ето и най-добрите места за посещение в Гърция:
Халкидики
Халкидики е полуостров, подобен на тризъбеца, в близост до град Солун, който се отличава с отлични плажове. Трите отделни полуострова могат грубо да бъдат обобщени по следния начин: Касандра има нощния живот, Ситония има плажовете и Атон има монасите. Като най-близо до Солун, Касандра е по-застроена, докато по-спокойната Ситония разполага с къмпинги, скрити заливи и чисти води. И двата са популярни сред гръцките и източноевропейските туристи. Голяма част от най-източния полуостров принадлежи на монашеската общност на Атон. Той е достъпен с лодка и е отворен само за поклонници от мъжки пол.
Метеора
Гръцката дума meteora означава „окачен във въздуха“, и тази фраза точно описва впечатляващите скали, които се издигат на повече от 1 600 фута (366 метра) във въздуха с изглед към селата Каламбака и Кастраки в северната централна част на Гърция. Това, което прави тези скали още по-вдъхновяващи, са историческите манастири, разположени по върховете. Датиращи от 14-ти и 16-ти век, манастирите в Метеора са построени от монаси, търсещи духовна изолация и свобода от религиозно преследване.
Крит
Най-големият от гръцките острови, Крит е просторна земя на приятни контрасти, където пейзажите варират от зашеметяваща брегова линия до пресечени планини и провинция, осеяна с маслинови дървета. Огромни градове се разпространяват отвъд тихите села, разположени около открити кафенета. Потънал в историята, Крит все още носи археологически следи от многобройните цивилизации, които го населявали през вековете.
Атина
Населена повече от 3000 години, Атина е широко известна като люлка на западната цивилизация и родно място на демокрацията. Градът представлява объркващо съчетание от исторически и съвременни характеристики. Атина е известна с археологическите си руини и паметници като известния Акропол, Партенона, Древната Агора и Театърът на Дионис. Атина обаче не е само древни руини. Този оживен град също е важен център за бизнес, култура и нощен живот.
Гръцки острови
Красивите и екзотични гръцки острови примамват туристи всяка година, което ги прави една от най-добрите туристически дестинации в света. С повече от 2000 острова, от които да избирате, те първоначално могат да бъдат объркващи заради броят им и голямото разнообразие. От прекрасните плажове, древни руини, колоритни пристанища и активни вулкани, гръцките острови имат всичко това.
Част от групата на Цикладите, Санторини е сред най-живописните острови и определено е едно от най-добрите места за посещение в Гърция.

Миконос, Гърция

Също така част от Цикладите, Миконос разполага с модерно, космополитно общество, съчетано с традиционни бели къщи и лабиринтски улици. Разположен в Егейско море близо до бреговете на Турция, Родос е столицата и най-големият остров на архипелага Додеканези, известен с големите си плажове и историческо значение. Най-северната част на Йонийските острови в Гърция, Корфу е контролирана от много чуждестранни сили, особено венецианците и британците, което се отразява в неговата култура и архитектура на острова.

Източник: touropia

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията