Slide
Slide

София. Нашите курорти са в отлично състояние и готови за зимния туристически сезон, обяви в „Събуди се“ по Нова телевизия министърът на туризма Стела Балтова. Тя посочи, че навсякъде стриктно се спазват здравните мерки срещу разпространението на Ковид-19. Сезонът ще стартира без изискване за зелен сертификат за ски зоните и ски лифтовете, припомни тя.

„Очаквам добър, предизвикателен и успешен сезон. Той ще бъде конкурентен, защото тази зима и други курорти в Европа ще отворят врати и ще посрещат туристи“, допълни Балтова. Министърът уточни, че зимните курорти са създали организация за придвижване на туристите до самия лифт.

Очаква се да има не само български туристи, но и от Великобритания и Русия, предстои среща с туроператори от Чехия.

40 процента от работещите в туризма са ваксинирани, каза още Балтова. „Ситуацията в момента е динамична, но се надяваме да преодолеем този висок процент на заболеваемост. България стои добре на картата на световния туризъм. Това се видя на изложението в Лондон“, каза още министърът.

„Очаква ни един изключително интересен туристически сезон. Според проучване на Министерството на туризма 74 процента от българите смятат, че условията за зимен туризъм в страната са отлични. Но с оглед на пандемията има редица изисквания, която са свързани с епидемиологичната обстановка, които трябва да спазваме. Едно от тях е наличието на зелен сертификат“, сподели Балтова.

В хотелите наличието на този документ не е задължително. „Но за да се ползват всички услуги в местата за настаняване и ресторантите – трябва да се покаже документ за ваксинация, за преболедуване или отрицателен PCR тест”, подчерта министърът.

По думите на министъра няма да има и специални COVID зони и карантинни хотели. „Всеки болен – отива в болница. Има специални правила, които са разработени съвместно със здравните власти“. 

Още по темата – във видеото на Нова телевизия

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията