Slide
Slide

Истанбул. Летище Ататюрк в Истанбул изпрати последния си полет тази нощ. Отсега нататък то ще се ползва само за частни полети, ремонти и поддръжка на самолети. За днес е предвиден първият полет от новото летище Истанбул, съобщи БНТ.

Последното денонощие на летище Ататюрк, такова каквото го познават милиони хора от цял свят. Тази нощ беше сложен край на пътническите полети оттук.

Веднага след като последните пътници излeтяха за Сингапур, започна огромна по мащаби 45-часова операция по прехвърляне на контейнери с 47 000 тона техника и оборудване към новото летище. Общо 686 камиона трябва да превозят всичко – първите потеглиха в три през нощта и започнаха да пристигат на летище Истанбул в 04.30. Основните магистрали между двете летища ще бъдат затворени за движение за 26 часа, за да стане възможен трансферът на всичко необходимо, за да заработи новото летище. Първият полет е на „Търкиш еърлайнс“ днес в 14 часа за Анкара.

Летище Истанбул, чието изграждане струваше 8 милиарда долара, беше един от строителните мегапроекти на президента Ердоган. Първоначално се очаква да посреща годишно по 90 милиона пътници, надеждите на Анкара са до седем години броят им да се удвои.

Сподели публикацията