Slide
Slide

Москва. Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе в Москва срещи с представители на Съвета на федерацията (CФ) и Групата за сътрудничество с България. Министърът е на официално посещение в руската столица, придружавана от българска парламентарна делегация.
За мен като министър и за българското правителството е важно да осигурим сигурността и спокойствието на всеки турист. Това бяха и основните акценти на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с президента Владимир Путин през миналата година в Москва, заяви министър Ангелкова. Тя подчерта голямото значение на руския пазар за устойчивото развитие на входящия туризъм в България и увери присъстващите, че ведомството полага постоянни усилия за стимулиране на туристическия поток от федерацията.


Ангажиментите да работим за увеличаване на туристопотока ще бъдат изпълнени. Един от акцентите бе и двугодишният план за сектор туризъм, който беше приет на заседанието на работната група през октомври 2018 г. На нея обсъждахме и възможността за обявяване на година на туризма на България в Русия и обратно, а за да насърчим туристопотока към страната ни, ще работим с руските региони, каза министър Ангелкова.
По време на изложението Интурмаркет предвиждаме подписване на меморандум с Асоциацията на регионите в Русия. Водим преговори и финализираме споразумения с Алтайския край. Ще се радваме на Вашето сътрудничество представители от различни региони да посетят България, за да се запознат с културно-историческия туризъм, детския отдих. Има десетки градове в България и Русия, между които са създадени приятелски споразумения и в тази връзка предвиждаме редица инициативи. Разработваме и програма „България – страна на здравето“. За миналата година имаме близо 512 хил. руски туристи, посетили България. През 2018 г. резултатите в сектора са рекордни откакто има статистика у нас – над 9,27 млн. чуждестранни визити за годината и 7,2 млрд. лв. приходи за първите 11 месеца на миналата година.
Водим диалог и провеждаме редовни срещи с туроператори, работещи на пазар България. Министър Ангелкова благодари за подкрепата, която институциите в Русия полагат за насърчаване на двустранните отношения и на туризма в частност. Той е изключително важен икономически сектор за България и има дълги традиции за добрите делови връзки между България и Русия. Работим за надграждане на постигнатите резултати и да формираме високо качество на предлаганите услуги, за да бъдем конкурентна и търсена дестинация, обобщи българският министър на туризма.
Под ръководството на министър Ангелкова се състоя разговор с участие от руска страна на Василий Иконников, ръководител на Групата за сътрудничество между СФ и Народното събрание, Игор Фомин, зам.-председател на СФ по социалната политика и член на групата, Валерий Куликов, член на Комитета на СФ по отбрана и безопасност и член на групата, Елена Попова, член на Комитета на СФ по социална политика, Василий Желнов, началник на отдела за двустранно междупарламентарно сътрудничество на Управлението за международни връзки на СФ, Лилия Никитина, отговорен секретар на Групата за сътрудничество между СФ и Народното събрание.
В работната среща от българска страна участваха зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев, Красимир Велчев, съпредседател на парламентарната група за приятелство България-Русия, депутатите Христо Проданов, Хайри Садъков, Полина Цанкова-Христова. Българските и руските депутати се обединиха около тезата, че постигнатите успехи в сътрудничеството в туризма между двете държави са сериозна основа за добрите делови връзки между двете държави. Те изразиха желанието си да сътрудничат за насърчаване на двустранните отношения в туризма.
„Направихте много за привличането на руски туристи. Показателен е ръстът на приходите. Това безспорно е успех за България“, коментира Игор Фомин.
По-късно българската делегация и министър Ангелкова разговаряха и със зам.-председателя на Съвета на федерацията Иляс Умаханов. В срещата се включи и Игор Чернишенко, член на Комитета на СФ по федеративно устройство, регионална политика, местно самоуправление и въпросите на Севера. От българска страна втората среща бе водена от зам.-председателя на Народното събрание Явор Нотев.
Иляс Умаханов изрази задоволство от усилията, които Министерството на туризма полага да популяризира дестинация България сред руските туристи.
Явор Нотев съобщи, че в делегацията присъстват представители на всички парламентарни групи в българския парламент и че този избор на членове не е случаен. Важно е, че икономическите теми стоят на вниманието на България и Русия, в туризма голяма част от постигнатото се дължи според него на доброто ръководство от страна на Министерството на туризма и лично на приноса на министър Ангелкова.

Сподели публикацията