Slide
Slide

Вашингтон. От днес Съединените щати отварят своите граници за пътници, които са ваксинирани срещу Ковид-19. Припомняме Ви, че в продължение на 20 месеца сухопътните и въздушни граници бяха затворени заради световната пандемия. Забраната беше наложена от Доналд Тръмп в началото на м.г., когато започна да се разпространява коронавируса. Това доведе до сериозни ограничения, до наришени бизнес връзки, разделени семейства между САЩ и Европа, както и между Съединените щати и съседните й страни – Мексико и Канада. Новият президент Джо Байдън потвърди забраната заради сложната ситуация с Ковид-19.

Пред агенция Франс прес 63-годишната британка Алисън Хенри споделя, че няма търпение да види сина си. Тя ще пътува до Ню Йорк още днес. 51-годишната Елизабет Цурс от Берлин пък вече си е закупила билети за четири концерта на любимата си група „Ролинг Стоунс“. В ръцете си вече държи и самолетните билети до САЩ.

За да отговорят на нарастващото търсене, авиокомпаниите увеличиха трансатлантическите полети и ще използват по-големи самолети – глътка свеж въздух за един сектор, който бе тежко засегнат от пандемията.
Забраната отпада днес за повече от 30 държави. Съединените щати обаче ще допускат на своя територия само хора, които отговарят на определени условия, посочват от БТА. Пътниците, които пристигат по въздух, трябва да са ваксинирани срещу ковид и да представят отрицателен тест за коронавирус, направен не повече от три дни преди заминаването. Освен това авиокомпаниите ще въведат система за проследяване на контактите.

При пътниците, които пристигат с наземен транспорт, на първо време ще е задължително да бъдат ваксинирани само тези, които пътуват по причини, които не са от първостепенно значение – например за да се видят с роднини или с цел туризъм. Изискването няма да важи за онези, които пътуват по важни причини, например шофьорите на камиони. От януари обаче всички хора, които влизат в САЩ, ще трябва да са ваксинирани.
САЩ ще приемат пътници, ваксинирани с всички препарати, одобрени от Световната здравна организация. Това са ваксините на компаниите „АстраЗенека“, „Джонсън и Джонсън“, „Модерна“, „Пфайзер“, индийският препарат „Коваксин“ и китайските „Синофарм“ и „Синовак“.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията