Slide
Slide

Чепеларе. Изстрели, песни и гайди огласиха центъра на Чепеларе този уикенд. Празничното оживление беше в чест на Капитан Петко войвода – защитника на Тракия и Родопите, а събитието – поредното издание на превърналите се в традиция Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“.

Това е и първият истински празник, който Общината успя да осъществи от месец март до момента, след като заради пандемията от COVID-19 и наложените за борба с нея мерки празникът на Чепеларе 24 май беше проведен на видеостена и без събиране на хора, а планираното за 11 и 12 юли символично откриване на летния туристически сезон под надслов „Лято 2020 – рестарт в планината“ беше отменено буквално в последния миг, с издадена на 10 юли заповед на тогавашния здравен министър, която въведе временна забрана върху масовите прояви.

Този път обаче шансът беше на страната на Чепеларе и празникът се осъществи.
На поканата на Община Чепеларе се отзоваха народният представител от 22 многомандатен избирателен район д-р Даниела Дариткова и заместник-областният управител г-н Владимир Гърбелов, които дойдоха лично да уважат събитието, да почетат паметта и делото на великия бранител на Родопа планина и да поднесат венци пред неговия паметник.

Венци поднесоха и кметът на Община Чепеларе г-н Боран Хаджиев, Общински съвет – Чепеларе, РУ – Чепеларе и още организации и граждани. По покана на Община Чепеларе гост беше и г-жа Елена Хайтова, дъщеря на великия Николай Хайтов, завинаги свързан с Родопите и Петко войвода, както и генерал-майор инж. Нонка Матова – политик, общественик и заслужил спортист.

За участие пък бяха поканени почти изцяло само местни самодейци и така празничната програма беше изнесена предимно от самодейните състави към читалища „Родопска искра 1880“ – гр. Чепеларе, „Никола Вапцаров 1936“ – с. Хвойна, „Светлина 2011“ – с. Зорница, „Родопско бъдеще -1895“ – с. Орехово, „Отец Паисий -1909“ – с. Малево, всички от Община Чепеларе, и Танцов клуб „Веселие“ и Център за подкрепа и личностно развитие – Обединен детски комплекс Чепеларе.

Първи, при самото официално откриване на празника, което се състоя пред паметника на Петко войвода на ул. „Васил Дечев“, се изявиха гостите от Мъжка вокална група към читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894“ от Тополовград. С трогващо изпълнение на „Горице ситна, зелена“ – любимата песен на Капитан Петко войвода – те разчувстваха публиката, официалните лица и официалните гости, а в отговор на песента се появи „лично“ и легендарният революционер – забележително успешно актьорско превъплъщение на Костадин Беленозов от Чепеларе.

По традиция пред паметника тържествено му беше връчена пушката, с която Петко войвода е водил последните си битки,

а той произнесе въздействащо художествено слово, базирано на исторически факти, което видимо повиши патриотичния плам.

След това превъплътеният Петко войвода, възседнал кон, се отправи по главната улица към площад „Олимпийски“, съпровождан от зрелищно шествие – сдружение „Родопски хайдути“ – Смолян, облечени в пълна хайдушка премяна, и „Конна езда „Аспарух““ в традиционни родопски носии и на коне.

С пристигането на площада тържественото откриване и възстановката на историческото посрещане на Капитан Петко войвода в Чепеларе приключиха и почна празничната музикална и танцова програма, като децата от Център за подкрепа и личностно развитие – Обединен детски комплекс Чепеларе, които бяха организирали и базар с благотворителна цел, както винаги бяха най-стоплящата сърцето гледка в целия празничен ден.

Безспорна атракция за жителите и гостите на Чепеларе се доказаха 6-те чевермета, които се въртяха на самия площад „Олимпийски“ – естествено разположени така, че да не пречат на движението и на вихрещите се хора́.

Местни и туристи се снимаха с усмивка пред конструкцията, на която се въртяха едновременно дарените от местни бизнесмени 6 броя агнета, а после с готовност се подредиха, чакайки реда си за порция от традиционния родопски специалитет. Бяха раздадени над 570 порции, като всичко се случваше при специална за случая организация, съгласувана с всички предписания на РЗИ – Смолян, свързани с пандемията от COVID – 19. Веселието продължи през целия ден, като финалът беше поверен на оркестър „Чепеларе“.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

2 години bgtourism.bg – 2 милиона читатели!

Сподели публикацията