Slide
Slide

Градчето Сало се намира на езерото Гарда, в северна Италия. То е роден дом на големия майстор на цигулките Гаспаро Белтолоти (1540-1607 г.). Бертолоти е известен и като Гаспаро да Сало по името на родния си град. Той е признат за най-големия майстор на цигулки преди Страдивариус, който го смята за свой учител.

Роденият през 1540 г. майстор произхожда от семейство с добро за времето си музикално образование. Самият той е можел да свири много добре на виолончело. През 1562 г. се премества в град Бреша, където открива своя

работилница. Гаспаро издига струнното дело на много високо равнище, негови цигулки се продават в Рим, Венеция и Франция.Смята се, че инструментите от Бреша са най-търсените в цяла Европа в периода на Ренесанса. За това безспорна заслуга има и Гаспаро. До 1630 г. те са по-търсени от знатните музикални дворове, отколкото кремонските. И само чумата, която станала причина за смъртта на повечето майстори от Бреша, върнала първенството на Кремона (града, в който животът си прекарва Антониус Страдивариус – б.р.).

До ден днешен има спор, кой е първи е създал цигулката в нейния съвременен вид. Без съмнение Гаспаро е разработил инструмент със съвременна форма, много силен и ритмичен. Неговите модели са изучени много подробно от Страдивариус в периода 1690 и 1700 г. Така той създава прочутия си инструмент „Long Strad“.

Приблизително 80 инструмента на Гаспаро да Сало, главно цигулки, контрабаси, са се запазили до ден-днешен. Сред съвременните музиканти, които свирят на неговите цигулки, са Жерар Косе, Джеймс Дънъм и Амихай Грос. БНТ

Сподели публикацията