снимки bgtourism.bg
Slide
Slide

Добрич. Едно от най-привлекателните места в Добрич е Розариумът в градски парк „Св. Георги“, който се радва на голям интерес от местните жители и гости на града от близките курорти. На площ от 2 дка в него са разположени близо 5 500 броя от над 20 различни и разнообразни видове и форми рози, съобщи за bgtourism.bg ландшафтният архитект в община Добрич Христо Даскалов. Той посочи, че основните видове са чайно-хибридни, катерливи, щамбови и бордюрни. „Това е най-големият Розаруим в страната, по-голям е и от този в Казанлък. В Розариума всяка година се извършва подрязването на розите. Премахват се всички, изсъхнали, заболели или слаби клонки. Растенията се оформят, за да имат силен растеж и обилен цъфтеж от средата на пролетта до края на есенните месеци“, сподели още Даскалов.

Два топ хотела на RIU по Българското Черноморие обявиха ексклузивна оферта с 40% отстъпка

Той добави, че в градския парк в Добрич има и втори Розариум, който се намира на алея „Романтика“ до стадион „Дружба“. В него има 1 000 рози.

Така общо в градския парк цъфтят 6 500 рози.

В Добрич има още няколко интересни видове растения, които привличат вниманието на минувачите. 

ЛИРОВО ДЪРВО

Liriodendron tulipifera или лировото дърво, от семейство Магнолиеви, се среща естествено в източната част на Северна Америка, в състава на смесени широколистни гори, а в Европа се отглежда от 1665 г. В България се използва главно за декоративни цели, какъвто е случая със съществуващите дървета в Добрич. До преди реконструкцията на центъра през 2013 и цялостната рехабилитация на парка, видът не се е използвал в града. Тогава видове биват засаждани като акценти в парка, отделни солитери, част от дървесно храстови групи и като алейни насаждения.
Този вид се характеризира с пълна устойчивост на нашите климатични условия, мощна и яйцевидна корона и се отличава с бърз растеж, като при добри условия може да достигне до 1м прираст на височина и 2см в диаметър на стъблото за 1 година.
Цветовете са двуполови, сравнително едри (около 6 см) и се появяват единично по върховете на клонките. Те са светлозелени отвън и с оранжеви петна в основата на венчелистчетата, което ги прави много красиви и интересни. Заради формата на цвета, някои наричат това широколистно – дървото лале, а от формата на листата, наподобяващи музикалният инструмент лира, дървото носи наименованието си лирово дърво. 

ЧЕРВЕНОЛИСТНА ДЖАНКА

Друг интересен вид, взимащ участие в озеленяването основно по центъра е Prunus cerasifera “Nigra” или Червенолистната джанка, разположена предимно в алейни насаждения по центъра. Срещал съм доста хора които се чудят кой точно е този вид. Той е малко до средно голямо широколистно дърво с кълбовидна форма на короната, което се използва както в градините така и в градски насаждения, алейни групи или солитери. Също е устойчив към климатичните условия, толерантен към широк спектър от условия и почви, единственото условия за обилен цъфтеж и развитие е пряката слънчева светлина. Този вид също за първи път е използван при реконструкциите на центъра и парка.
В началото на пролетта започва да образува наситени розови пъпки, от които изникват доста единични розови цветове, впоследствие избледняват до бяло, докато се появят пурпурночервените листа. Те остават на дървото до есента, когато станат по-яркочервени и опадват.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията