Драстично се е увеличило търсенето на имоти само за една нощувка, коментира пред bgtourism.bg Филипа Ганова – мениджър „Бизнес развитие“ във Flat Manager – фирма за управление на имоти в Airbnb, Booking и други платформи.

София. „В последната половин година на много бизнеси в различни сфери се наложи да се адаптират бързо към промените на пазара, а понякога и изцяло да изменят процесите, стратегиите и плановете си. Туризмът е една от най-засегнатите индустрии поради различни фактори като

Филипа Ганова

лични притеснения на пътуващите, невъзможността да се планира напред във времето, промяна в доходите или пък различни регулации. Както пътуванията за удоволствие, така и тези по работа биват ограничени до някаква степен и се предприемат основно при важни обстоятелства и по-рядко от желание просто за “разходка”, заяви Филипа Ганова – мениджър „Бизнес развитие“ във Flat Manager.

Румъния ще налага 14-дневна карантина за пристигащите от България

„Разбира се, това води до промени в потребителските навици и поведение. Лесно можем да забележим това и в България. Ето и някои тенденции, които наблюдаваме ние сред гостите на апартаментите си. Преди март месец по-големият процент гости в апартаментите ни бяха чужденци. В момента статистиката доста се е изменила.

В София около 50% от гостите ни са българи, а в Пловдив и летните ни курорти са приблизително 65%.

В сегашната ситуация повече българи предпочитат да предприемат пътувания в рамките на страната. Разбира се, пътуванията до курортите ни си остават основно за удоволствие, но в Пловдив и София причините са по-разнообразни, като например се наблюдава бизнес туризъм, а някои гости наемат апартаменти, за да се изолират от техен близък, за да го пазят от ежедневни контакти, ако за тях са наложителни заради естеството на работата им, или ако някой от хората, с които живеят, е под карантина и те самите трябва да се изолират от него“, обясни Ганова.

АБАКС потвърди две дати за Дубай на цени от 1 248 лева за 7-дневна ваканция

„Както споменахме, предвид обстоятелствата изключително трудно се планира за по-дълъг период от време както от компаниите, така и от крайния потребител. Забелязва се, че

около половината ни резервации са направени в последния момент –

в деня на пристигането или ден по-рано, а почти една трета от тях са направени в срок от 2-7 дни преди настаняването. Освен това в момента за туристите е от огромно значение да имат възможността за безплатно канселиране на резервацията до последния момент или най-късно до няколко дни преди пристигането им“, посочи още мениджърът в компанията за краткосрочно отдаване на имоти.

„Друга тенденция, която наблюдаваме, е, че

търсенето на имот само за една нощувка се е покачило драстично.

Около 50-60% от гостите ни за последните 2 месеца са предпочели да нощуват само една вечер в наш апартамент. Това също изисква известно адаптиране от наша страна – когато всяка вечер има нови гости, почистванията  и проверките на апартаментите за състоянието им след напускане на предишния гост трябва да са много добре координирани“, добави Ганова.

В Дубай откриха най-големия фонтан в света

И като говори за почиствания Филипа Ганова посочи, че

значението на чистотата на апартамента е от все по-голямо значение.

„Да, когато наемаш апартамент или стая, винаги искаш тя да да изглежда добре и да е почистена. Но в момента това е свързано със собственото ти здраве и този фактор е наистина решаващ. Изключително важно е апартаментът да бъде безупречно почистен и дезинфекциран след престоя на всеки един наемател, затова ние въведохме определени стандарти и правила, които почистващите ни фирми да следват. Почистващият персонал трябва да влиза в апартамента само с калцуни, маски и ръкавици, използват препарати за дезинфекция, одобрени от СЗО, всички консумативи се заменят, прозорците са отворени по време на почистването, а спалното бельо и кърпи се носят изпрани и дезинфекцирани във вакуумирани пликове. И не на последно място, още от началото на пандемията

използваме иновативна нанотехнология,

която представлява препарат, който изгражда перманентен антимикробен слой върху повърхностите“, разказа мениджърът „Бизнес развитие“ във Flat Manager.

Без риск! Резервираме без депозит за Лято 2021 г. в Гърция, плащаме преди заминаване

„И въпреки че цялостно всички тези промени се приемат по-скоро с негативна нотка, всъщност вече се усеща стабилизиране и прогрес. Наистина в последните месеци

от пазара на имоти за краткосрочно отдаване под наем са отпаднали около 50% от апартаментите.

Сравнението е спрямо ноември 2019 г. Но този факт може да се приеме и като нещо положително за собствениците на имоти, които продължават да отдават имота си по този начин, защото конкуренцията е значително по-малка, а от страна на наемателите пък може да се забележи, че поради свиването на пазара, качеството на предлаганата услуга се вдига и се обръща много по-голямо внимание на всеки един имот и всяко едно настаняване. Освен това през месеци като март и април повечето апартаменти имаха изключително ниска заетост, а повечето резервации се канселираха, но добрата новина е, че

през септември и октомври забелязваме заетост от около 65%,

което ни показва, че въпреки очаквания относителен спад през зимните месеци, нивата няма да бъдат отново толкова ниски, както преди половин година“, сподели още за bgtourism.bg Ганова.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA