Slide
Slide

Атина. България единодушно беше избрана за заместник-председател на Регионална комисия „Европа“ на Световната организация по туризъм към ООН (СОТ) за периода 2021-2023 година. Гласуването се проведе днес следобед по време на 66-та сесия на Регионална комисия „Европа“ в гръцката столица Атина. Участниците във форума поздравиха българския министър на туризма Стела Балтова за успеха на страната ни.

Министърът на туризма Стела Балтова участва във форум на Световната организация по туризъм в Атина

Задачите пред България са да предприеме всички необходими мерки за изпълнението на важни, глобални решения в сферата на туризма, защитавайки интересите на всички страни, както от региона, така и от целия свят. Регионалната комисия, в управлението на която беше избрана страната ни, се състои от 42 държави.

Среща на министър Балтова със Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по туризъм

На среща с генералния секретар Зураб Пололикашвили министър Балтова отбеляза, че Световната организация по туризъм е изключително важен партньор за България. „Ние се стремим да поддържаме и укрепваме нашето полезно сътрудничество и приветстваме водещата роля на Организацията за възстановяването в туристическата индустрия след пандемията с COVID-19, илюстрирана от новите инициативи и проекти“, каза министър Балтова.

На срещата двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество, сред които беше поставен акцент върху значението и големия потенциал на дигиталните съвместни маркетинг инициативи. Министър Балтова отбеляза, че Министерството на туризма има за цел да стимулира цифровизацията на туризма и да създаде екосистема за иновации и предприемачество, която ще увеличи потенциала на сектора по отношение на икономическия растеж, създаването на работни места и устойчивото развитие.

Ето защо България би искала да проучи възможността да бъде създаден Национален start-up хъб в туризма в сътрудничество със СОТ. „Във връзка с това, бихме искали да разгледаме и възможността за финансова помощ от Световната организация по туризъм при разработването на национална стратегия за иновации, дигитална трансформация и инвестиции, за да се изгради по-устойчив туристически сектор“, отбеляза министър Балтова.

Тя заяви интерес и готовност България да участва във втория етап на пакета за подпомагане на възстановяването на туризма от СОТ и да реализира съвместни проекти, както с организацията, така и с други държави-членки.

Министър Балтова използва възможността да поздрави лично г-н Пололикашвили за впечатляващите постижения през първия му мандат начело на организацията, като припомни разговора им по време на предизборната му кампания в Берлин 2017 г., където двамата се срещнаха за първи път и обсъдиха бъдещи съвместни инициативи.

По време на форума на Световната организация по туризъм в Атина Стела Балтова проведе редица двустранни срещи. В разговор с Пол Ене, държавен секретар с ресор туризъм в Министерството на икономиката, предприемачеството и туризма на Румъния, тя подчерта важността на сектор туризъм и отличните отношения между двете държави. Двамата коментираха, че за няколко последователни години най-многобройни в България остават румънските туристи.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията