Мадрид, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Мадрид. Испания е посетена от 31 милиона туристи през 2021 година, показват данните на националния статистически институт на страната. Това е ръст от 64% в сравнение с 2020-та година и въпреки това все още не са достигнати нивата от преди пандемията, когато туристите са били 83 милиона, съобщи БНР.

Почиващите в Испания са похарчили почти 35 милиарда евро през миналата година, което е 76% повече от първата година на пандемията. Средно на човек това означава 1 118 евро за целия престой или 137 евро на ден.

Най-много пари са оставили германците, следвани от жителите на Великобритания и Франция. Средната продължителност на почивката в Испания също се увеличила, като вече надвишава 8 дни.

Традиционно най-посещавани са Балеарските острови с 20% от общия брой туристи, следвани от Каталуния, с 18.5%, и Канарските острови, със 17%.

Що се отнася до начина на пътуване, 24 милиона от туристите са пристигнали със самолет, 6.4 милиона с автомобил или автобус, а останалите – с кораб.

Това даде повод на министъра на туризма Мария Рейес Марото да каже, че вариантът Омикрон не се е отразил на туризма и прогнозите за тази година са, че страната ще се възстанови по-бързо отколкото други конкурентни туристически държави.

Сподели публикацията