Даниел Лорер: ББР ще обяви утре нов продукт за сектор “Туризъм”
Даниел Лорер: ББР ще обяви утре нов продукт за сектор “Туризъм”
Slide
Slide
Slide
Slide

София.  “Българската банка за развитие ще обяви утре нов продукт, който е насочен към сектора “Туризъм”. Новият пакет ще бъде предназначен за този затруднен сектор. С банката работим активно за създаване на подобни продукти и в сектор на земеделието и в още някои отрасли, с което се надяваме, да можем да зарадваме българската икономика в близките седмици”, каза пред БНР Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа.

“Един от големите проблеми в туризма е липсата на ликвидни средства в туристическите преприятия. Covid-19 буквално изцеди оборотните средства. Предстоят ремонти, кадрово обезпечение и други сериозни разходи. Започваме 2022 с нова подкрепа към българските малки и средни компании: ББР създава нова кредитна програма „Подкрепа за туризма”, която ще осигури директно финансиране на засегнати от пандемията фирми от бранша, осигурявайки достъп до ликвидност в трудната обстановка. Утре министър Лорер ще обяви новата програма за подкрепа на туризма.Тя ще помогне на хотелиери и ресторантьори, включително стартиращи, да посрещнат своите нужди, да се справят с просрочени задължения и да облекчат текущите си плащания към финансови институции. С това действие и с запазването на финансовите стимули( 60/40, помощ за ТО и ТА) и 9% ДДС, уверено вървим по изпълнение на заложените спешни мерки в коалиционното споразумение”, заяви председателят на ПК по Туризъм в парламента Илин Димитров.

Припомняме Ви, че през декември Христо Проданов, министър на туризма, подчерта, че е необходимо е да се направи специална кредитна линия към Българската банка за развитие (ББР) за представителите на туристическия бранш, защото търговските банки ги възприемат като рисков клиент.

Сподели публикацията