София.  „Българската банка за развитие ще обяви утре нов продукт, който е насочен към сектора „Туризъм“. Новият пакет ще бъде предназначен за този затруднен сектор. С банката работим активно за създаване на подобни продукти и в сектор на земеделието и в още някои отрасли, с което се надяваме, да можем да зарадваме българската икономика в близките седмици“, каза пред БНР Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа.

“Един от големите проблеми в туризма е липсата на ликвидни средства в туристическите преприятия. Covid-19 буквално изцеди оборотните средства. Предстоят ремонти, кадрово обезпечение и други сериозни разходи. Започваме 2022 с нова подкрепа към българските малки и средни компании: ББР създава нова кредитна програма „Подкрепа за туризма“, която ще осигури директно финансиране на засегнати от пандемията фирми от бранша, осигурявайки достъп до ликвидност в трудната обстановка. Утре министър Лорер ще обяви новата програма за подкрепа на туризма.Тя ще помогне на хотелиери и ресторантьори, включително стартиращи, да посрещнат своите нужди, да се справят с просрочени задължения и да облекчат текущите си плащания към финансови институции. С това действие и с запазването на финансовите стимули( 60/40, помощ за ТО и ТА) и 9% ДДС, уверено вървим по изпълнение на заложените спешни мерки в коалиционното споразумение”, заяви председателят на ПК по Туризъм в парламента Илин Димитров.

Припомняме Ви, че през декември Христо Проданов, министър на туризма, подчерта, че е необходимо е да се направи специална кредитна линия към Българската банка за развитие (ББР) за представителите на туристическия бранш, защото търговските банки ги възприемат като рисков клиент.

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA