Снимка Димитър Иванов
Slide
Slide

Ивайловград. Районна прокуратура в Ивайловград  се самосезира и разпореди проверка по публикации в медиите за проведена сватба в Антична вила „Армира“, която се е състояла в условията на пандемия, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Във вила „Армира“, която е национален туристически обект,  се съхраняват уникални антични мозайки. Днес тя е паметник на културата с национално значение. От 2014 г. е под номер 72б в списъка „100 национални туристически обекта“ на Българския туристически съюз. Извършването на проверката е възложена на РУ – Ивайловград при ОД на МВР – Хасково.  Вила „Армира“ се намира край гр. Ивайловград и в нея са съхраняват уникални антични мозайки. Срокът за приключване на проверката е едномесечен.

Община Ивайловград излезе с официална информация, в която се посочва, че се отчита допускане на нарушение и неспазване на общоприетите правила, за придвижване в антична вила „Армира“, организирано да се осъществява по стъклените пътеки, над самите мозайки.

„Стъпването върху тях, наистина не би следвало да се допуска, но в случая, в желанието си за социална дистанция, съобразно изискванията за превенция от възможно заразяване с коронавирус, е допуснато, това да се случи. Няма компроментирана настилка. Община Ивайловград ще предприеме мерки и действия за много стриктно спазване на правилата, за достъп и движение на туристи в обекта. Проведохме телефонен разговор с МК, от където ни беше заявено, че основен приоритет е опазването и ненарушаването на целостта на културно-историческите артефакти. Ангажирахме се да бъдат взети всички необходими мерки и да не допускаме това да се повтори“ – това се казва в официалната информация на община Ивайловград.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

2 години bgtourism.bg – над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията