Бранимир Белчев
Slide
Slide
Варна. 8 месеца вече екскурзоводите в България не са получили финансова подкрепа от държавните институции. Това се посочва в писмо до българските управници на екскурзовода Бранимир Белчев – член на УС на Съюз на екскурзоводите в България, изпратено до bgtourism.bg. Писмото е подкрепено от колеги на Белчев, който е екскурзовод с дългогодишен опит. Публикуваме пълния текст на писмото.
ТЪРПЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕКСКУРЗОВОДИ Е ИЗЧЕРПАНО!
На вниманието на българските управляващи:
Ние, българските екскурзоводи не сме търтеи-мързеливци, които прочитат нещо в интернет и после го преразказват на туристите. Ние сме 1000 /хиляда/ пъти повече от това! Хора със задълбочени познания в много области, с отлична езикова подготовка и с богата дългогодишна практика в туристическото обслужване. Това се знае и от туристите, и от студентите – първокурсници, както и от много неспециалисти, които са далеч от туризма. Но за съжаление не се разбира от някои държавни ръководители. Нали уж години наред ни определяха като „малките посланици на България“?
Сега сме тотално забравени, низвергнати, отритнати. С нескопосани заповеди още от март ни захвърлиха в нищото, забраниха на практика дейността ни. Възмутително е, че де факто сме обявени за „ПЕРСОНА НОН ГРАТА“ в собствената си страна!!!
Е, няма такава държава – ще кажат някои. За съжаление и с огромна болка осъзнаваме, че има – и това е държавата в която живеем, държавата която популяризираме чрез труда си и държавата в която отглеждаме децата си.
Не заслужаваме такова унизително отношение! Срамота! Толкова е обидно! Отмина и октомври – т.е. ЦЕЛИ ОСЕМ МЕСЕЦА ни залъгват с празни обещания – баламосват ни с високопарни и нищо не значещи думи – специфика на подхода, изготвяне на методология, критерии, показатели, операции, програми, схеми, процедури, консултации, концепции, стратегии и други, напълно изпразнени от съдържание изрази. Цели осем месеца безплодно умуване как да се помогне на екскурзоводите в България пострадали след настъпване на Ковид. И какъв е резултата? Помощ нула! Моля, някой да не е чул? НУЛА!!!
България е вероятно единствената /или една от съвсем малкото държави в Европа/, в която ние, екскурзоводите не получихме нито лев от държавата. Не получиха нито лев дори онези от нас, които бяха на първа линия, които рискуваха здравето си още в началото, през февруари и март – посрещайки туристите, обслужвайки ги в курортите и изпращайки ги обратно до летищата!
Коя българска институция се позаинтересува как оцеляват някои колеги толкова време без работа, как отглеждат децата си, и как плащат квартири, ток, вода, храна и т.н. Цели осем месеца!!! Крайно време е да се престане с фалшивата и безплодна „загриженост“ на институциите, с увъртането чрез редица безумни усложнения, изсмукани от пръстите – като например оправданието, че не сме били „правно конституирани като юридически лица“, измисленото изискване за представяне на някакви „разходо-оправдателни документи“ и прочее. Как така другите държави в Европа, дори тези извън Европейския Съюз успяха да дадат конкретни суми на своите екскурзоводи ОЩЕ ОТ ПЪРВИЯ МЕСЕЦ на извънредното положение, а в България – не можело. Ами като не знаете как да го направите, попитайте ги!
Как по нареждане на г-н Борисов бяха раздадени по 50 лева месечно на ВСИЧКИ пенсионери? Да не би някой да е правел спънки на това решение; да не би да е проверявал поименно имотното им състояние – колко пари имат в банките; дали имат по 6 апартамента или живеят под наем; регистрирали ли са фирми на свое име, дали някои „са правно конституирани като юридически лица“, дали работят, или пък просят и ровят из кофите за боклук и си броят стотинките за хляб? Значи има начин. За всички е ясно, че това бе политическо решение. Значи може! Осъзнайте го най-после! ТОВА Е ЦЕЛЕВА ПОМОЩ за ВСИЧКИ пенсионери! Елементарно, Уотсън! Но къде се е запилял българският Уотсън, който трябва да се опомни поне малко и да изпълни указанията на българския премиер от поста му във Фейсбук от 30 октомври т.г.: „ ИСКАМ ВСЕКИ ЕДИН ЧОВЕК, ВСЕКИ ЕДИН БИЗНЕС ДА БЪДАТ ОБГРИЖЕНИ.“
Именно за това отдавна настояваме пред институциите и ние – българските екскурзоводи. ЦЕЛЕВА ПОМОЩ ЗА ВСИЧКИ! Не сме чак толкова много. Изминаха цели осем месеца в залъгвания и напразни очаквания! И като капак – нова забрана за организирани пътувания и посещения, с тотално объркани тълкования какво може и какво -не. Това означава нова забрана за работа за нас. Незнайно докога, пред прага на най-трудните месеци. Но ще бъдем ли някога чути от българските управляващи?
Ние сме тук, ние съществуваме, ние популяризираме България!
 
С уважение: Бранимир Белчев

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

2 години bgtourism.bg – над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията