София. В тези времена на безпрецедентно глобално предизвикателство е изключително важно да съхраним нашите връзки и постигнатите резултати в двустранното ни сътрудничество. Преди кризата да се разрази, ние със задоволство отчитахме, че Сърбия и България имат балансиран туристопоток, като възможностите за туризъм на древните ни столици, големи градове, планински курорти, както и нашите черноморски курорти са добре познати и на сърби, и на българи. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата с Н. Пр. проф. Желко Йович, посланик на Сърбия.

По думите на министър Николова усилията ни за подобряване на свързаността, наличието на директна самолетна линия между София и Белград, сътрудничеството в сферата на информационните технологии и дигитализацията са важни не само на двустранно равнище, но и като цяло за региона на Балканите. Аз съм сигурна, че потенциалът по отношение на

туристопотока между България и Сърбия е налице и можем да имаме и още по-значими резултати,

посочи още тя. Сръбският пазар е част от топ 10 на пазарите за входящ туризъм в България, заема 10-а позиция. През 2019 г. над 414 хиляди сръбски туристи са дошли в България, което представлява минимален спад от 1.7% спрямо 2018 г.

Ако епидемичната обстановка се влоши, то

нека предоставянето на негативен ПСР тест остане единственото условие за осъществяване на пътувания,

каза вицепремиерът. И подчерта, че България ясно декларира подкрепата си за евроинтеграцията на Западните Балкани, а темата бе изведена като главен приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС още преди две години.

Сега положението е трудно, но дава добра възможността за България да направите реклама в Сърбия, коментира Н. Пр. проф. Йович. По думите му зимните ни курорти са добре познати, но трябва да се акцентира върху популяризирането на българското море, за което няма много информация. Той уточни още, че положителен ефект за насърчаване на пътуванията към България ще има откриването и на магистралата, която се изгражда и ще облекчи достъпа между двете страни.

В рамките на дискусията беше обсъдена и възможността за среща със сръбския министър на туризма, с цел да се коментират възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сектора и насърчаването на двустранния туристопоток.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

2 години bgtourism.bg – над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA