София. Меморандум за сътрудничество между Министерството на туризма на България и Министерството на туризма и околната среда на Албания ще бъде подписан. Целта е документът допълнително да насърчи двустранните отношения в областта на туризма.

От туристическото ведомство обявиха, че вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова днес е провела работна среща с Н.Пр. Доника Ходжа, извънреден и пълномощен посланик на Албания у нас.

По време на срещата министърът поясни, че

Албания е сред перспективните туристически пазари за нашата страна,

като през 2019 г. са отчетени близо 36 000 посещения на албански граждани в България.

Преди пандемията тази дестинация се отличаваше като един от най-бързо растящите пазари за изходящ туризъм – общо 18 491 българи са пътували до Албания за 2019 г., като се

наблюдава значителен ръст от 34,5% спрямо 2018 г.,

уточни министър Николова. И добави, че на междудържавно равнище контактите в областта на туризма са интензивни.

Тя поясни, че България работи успешно с албанската страна и в редица международни формати за сътрудничество като Световната организация по туризъм, Организацията за черноморско икономическо сътрудничество и др.

Посланик Доника Ходжа благодари за срещата и поздрави министъра за новия пост. Сътрудничеството между двете страни е добро, като и за България, и за Албания туристическият сектор е от изключително значение. И добави, че в Албания туризмът формира повече от 8% от БВП.

Тя коментира още, че в пандемията от COVID-19 туризмът бе засегнат най-много, и поздрави българското правителство за решенията и предприетите действия в тази сложна ситуация. Няма лесни стъпки, но е важно да се излезе по-бързо от кризата, каза още албанският посланик.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

2 години bgtourism.bg – 2 милиона читатели!

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA