Добре дошли в Халщат! – но само с предварителна резервация
Добре дошли в Халщат! – но само с предварителна резервация
Slide
Slide
Slide
Slide

Често пъти популярните туристически дестинации се оказват много пренаселени – това не е приятно – нито за самите гости, нито за хората, които живеят по тези места. Ето защо живописното австрийско селце Халщат, което се намира на брега на едноименното езеро, обмисля вариант как да се справи с наплива на туристи.

Халщат. 19 400 – толкова автобуси са пристиганли в Халщат миналата година. Селцето е посетено от над милион туристи от цял свят, съобщи БНТ. Тук пленяват магичните гледки, уютните малки ресторанти и магазинчетата за сувенири. И тишината и спокойствието… или поне би трябвало. През последните години Халщат, където живеят 770 души, се радва на огромен интерес. Това обаче започва да пречи, както на местните, така и на гостите. Ето защо от кметството обмислят вариант как да регулират потока от туристи. Една от идеите е посещенията да са с предварително записване.

Александър Шойц, кмет на Халщат: “Автобусните компании ще трябва да се регистрират и да погледнат по списък, качен в интернет да кажем, кои часове са свободни и да ги резервират. Същото се отнася и за часа на напускане.”

Собствениците за заведения и магазини приемат инициативата със смесени чувства.

Вилхелм, търговец: “Радваме се, че идват много гости, но това трябва да е по-равномерно. Ще е по-добре, и няма да е пренаселено.”

Герхард, търговец: “Всичко може да се регулира. Дали това е добре е друг въпрос. Мнозина разчитат само на туристите за прехраната си. За по-малките бизнеси липсата им може да се превърне в проблем.”

Автобусните компании застават зад идеята. Според тях това ще облекчи дейността им. А и подобно ограничаване прибавя загадъчност и увеличава интереса към мястото. Посетителите са пленени от Халщат.

– “Видяхме много красиви снимки в интернет, Инстаграм. Гледката е толкова прекрасна! Искахме да видим снега.”

Кметът е наясно, че подобна ограничителна схема трябва да се планира много внимателно и да се представи подобаващо. Все пак, не искаме да отказваме или да връщаме гостите си, допълва той.

Сподели публикацията