Зарица Динкова: Целта ни е да подобрим значително начина, по който се представя България в чужбина
Зарица Динкова: Целта ни е да подобрим значително начина, по който се представя България в чужбина
Slide
Slide
Slide
Slide

„От бранша казаха, че пълноправното влизане в Шенген по въздух и море е най-хубавият подарък, който са получили за Коледа. Това ще намали времето, в което туристите минават, с 20 минути на човек. Няма да трябва да се минава през по-далечни терминали“.

Това каза в предаването „Защо, господин министър“ по bTV с водещ Жени Марчева министърът на туризма Зарица Динкова. Тя коментира и програмата за маркетингови дейности за туристически услуги.

„Успяхме да изпълним една програма, която е най-голямата и важна стъпка, за реклама на страната ни. Става дума за общините по Черноморието. С тази програма бяхме готови през септември. Хубавото за нея е, че не само туроператорите рекламират. Има и записвания. Виждам ентусиазъм. Участват и малки общини“, добави тя.

Някои не ме посрещнаха добре. В бранша има над 200 организации. Аз съм отворена към всички, които предлагат добри решение. В лицето на премиера Денков и вицепремиера Габриел съм срещала подкрепа. Имаме уважение и колегиалност. Аз ще се съобразя с всяко тяхно решение. Аз съм фокусирана върху работата си като министър на туризма и искам да продължа това, което правим, а през следващия сезон да имаме още повече туристи“, подчерта Зарица Динкова.

„Не е важно колко, а как“

„Що се отнася до немския пазар – програмата имаше за цел да върне доверието в традиционните пазари. Като цяло имаме растеж за летния сезон. Акцентът ни е върху пазарите от Централна Европа – Полша, Унгария и Чехия. Имахме растеж на българските туристи. Надминахме нивата отпреди коронавируса. Италианският пазар е с 48% ръст. Турският пазар е с 22% ръст. Гръцките туристи имат интерес към ски и спа курортите ни“, добави министърът на туризма.

„Не обичам да тичаме след сезона. Нормално е в моменти да се фокусираме върху зимен и летен сезон. Искам да видя как върви подготовката за летния сезон. Искам отсега да бъдат решени проблемите с инфраструктурата, за да не се сблъскваме с традиционните проблеми в началото на сезона“, каза още тя.

„Нека да си видим видимостта на пазара след реформата. Не можем да сравняваме бюджетите си с някои от съседите си. Преките сравнения с Гърция и Турция не са коректни. Нека да работим по-ефективно и да видим какво ще се случи. Аз съм сигурна, че резултатите ни ще са добри. Тогава ще имаме възможност за по-голямо финансиране“, обясни тя.

Изграждането на лифтове

„Стига изграждането на лифтове да се случва по европейските правила, то не е в конфликт с екологията. Изграждането на лифтове не е в ресора на Министерството на туризма. Що се отнася да помагаме по линия на туристическа политика с експертите, които имаме, да инициираме срещи и да обясняваме как най-добре да се случва устойчивото развитие на зимния туризъм – аз съм абсолютно готова“, подчерта Зарица Динкова.

ДДС от 9% за ресторанти, но 20% за туристически пакети от средата на годината

„Водим разговори с представители на комисията. Обяснихме, че дори и от счетоводна гледна точка не хубаво такава промяна да се случва в средата на годината. Трябва да излезем от руслото на мерките за коронавируса и да мислим напред и в мащабите на настоящата ситуация. Имаме криза, продължаваща по-дълго от очакваното в Черноморския регион – войната между Русия и Украйна. Тя поставя бизнеса на България и Румъния в риск от гледна точка на конкурентоспособността. Бизнесът се справя на мускули. Политиките на сближаване трябва да се прилагат превантивно“, каза тя.

Кадрите в туризма

„В сектора се работи 24 часа без почивка и по празници. Обучаваме кадри, но въпросът е как да задържим младите хора в България. Имаме добре подготвени кадри, но другите държави членки ги придърпват. Мислим и действаме и относно това“, обясни министърът на туризма.

Сподели публикацията