Снимка Борис Борисов
Slide
Slide

Велики Преслав. Военно-историческата възстановка „Освобождението на Велики Преслав“ по случай Националния празник на България отново ще се проведе на 3 март. Столицата на Второто българско царство за осми път ще бъде арена на стотици участници, преоблечени като редовна турска и руска войска, черкези, опълченци и мирно население направиха възстановка на битки, предшествали влизането на руските войни във Велики Преслав на 3 март 1878 г.

Снимка Рафал-Даниел Христов

Над 260 участници, декори и пиротехничести ефекти ще подсилят усещането за реалистичност и ще потопят местните жители и гости от страната в част от историята на България. Събитието е организирано от РК „Традиция“ гр.Велики Преслав „7-ми Пехотен Преславски полк“.

„Може да опитате руска и османска полева кухня. Ще имате възможност за незабравими снимки с историческите персонажи. Ще видите автентични униформи и оръжия от периода на руско-турската освободителна война. Празнична програма и поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите във войните. Заповядайте на централния площад (пред Общината), в 13:30ч., където заедно ще отпразнуваме Националния празник на България във Велики Преслав по един емоционален и вълнуващ начин. Събитието е подходящо, както са възрастни, така и за деца“, съобщават организаторите.

Снимка Борис Борисов
„Ще пресъздадем събития от народно освободителното движение и кървавото им потушаване, довели до влизането на османските войски в България. Пресъздаваме 7-месечните боеве водени в близост до Велики Преслав, благодарение на които османските части, които 240 000-ната османска армия, съсредоточена в Шумен, Варна и Силистра, надвишаващи 20 пъти тези при Шипка, както и тези при Плевен. Тук с кански усилия руските части попречват на армията на Падишаха да преминат Балкана и да се съединят с малките османски части при Шипка и да подкрепят тези при Плевен. Боевете са изключително драматични и кръвопролитни. Къщите в някои от селата преминават по 7-9 пъти от едни в други ръце. Тук е българският Сталинград. Именно тези боеве /Османпазарския фронт/ решават изхода на войната. Точно в този район е съсредоточена най-силната и модерна османска войска, която е ръководена лично от главноковандващия османската войска в България – Мехмед Али паша. Точно заради решаващата роля на тези боеве, руските части са ръководени лично от Императора, който се движи с войската. Примирието между двете враждуващи сили ги заварва на 8 километра от гр. Велики Преслав. Руските войски остават в Преслав от м. февруари до м. август 1887г., когато се изтегля турския гарнизон от шуменската крепост. Именно тези боеве дават шанс за победа при Шипка и Плевен.“, споделя Мирослав Сланев – председател на РК „Традиция“ гр. Велики Преслав „7-ми Пехотен Преславски полк“.
Сподели публикацията