Slide
Slide

Варшава. Фотографската изложба „България през погледа на поляците“ се откри във Варшава на 11 февруари (събота). Това е седмото издание на фотоконкурса „Моето българско пътешествие“. В продължение на седем години участниците изпратиха над 1000 снимки от България. Нарастващата популярност на страната ни сред поляците се доказва от факта, че повечето снимки показват необичайни, малко познати кътчета от страната, далеч от утъпканите туристически маршрути и популярни дестинации за почивка. Така и в седмото издание на фотоконкурса са включени снимки от Гложенския манастир, село Ковачевица, православни храмове в Самоков, мината край Пазарджик и Етъра край Габрово.

В събота в Българския културен институт се състоя официалното откриване на изложбата и награждаването на победителите в конкурса. Гостите на събитието бяха приветствани от Калина Станчева – директор на института. В словото си Станчева подчерта важността на фотографските репортажи от различни краища на страната за популяризирането на България в Полша. Тя благодари на участниците за различния, нестандартен поглед, любопитството и желанието да достигнат до слабо познати, малко посещавани места извън основните туристически маршрути. „Защото на такива места можете да допълните преживяването си с богатствата на България – природни, исторически, етнографски, културни“, изтъкна Калина Станчева. Миналата година изложбата гостува в няколко полски града – Краков, Гданск, Ломжа, Жирардов, Серок.

Наградите, осигурени от Националното туристическо представителство при Министерство на туризма, бяха връчени от Николай Костов, съветник в посолството на България във Варшава. Фондът от награди включваше ваучери в ексклузивни хотели на българското крайбрежие, а посолството на България в Полша предостави ваучер за посещение в Супрасълския манастир в Подласие, както и вечеря за двама в ресторант „Ружа-Роза“ във Варшава. Сред многобройните предметни награди имаше и автобиографична книга на известния футболист Христо Стоичков и множество сувенири.

Туристическите пътувания на поляци в България непрекъснато се увеличават от година на година. За 11-те месеца на 2022 г. 257 780 поляци са посетили България с туристическа цел, което спрямо същия период на 2021 г. е увеличение с над 55%. Тази тенденция се благоприятства от развитието на мрежата от въздушни връзки между двете страни. Така например, през 2022 г. морските летища в Бургас и Варна бяха свързани с 12 летища в Полша. „Прогнозата за следващия летен сезон е оптимистична. Информация от туристическия бранш в България показва, че туристите от Полша се връщат с желание на българското Черноморие. Въздушните връзки, планирани за 2023 г., показват увеличение с още 20%, а е известно, че десетки хиляди поляци пътуват до България със собствените си автомобили, както и с автобуси. България е дестинация с едно от най-добрите съотношения цена/качество и туристите от Полша я познават добре”, отбеляза Николай Костов.

Изложбата „България през погледа на поляците“ може да бъде видяна в Българския културен институт на бул. „Ал. Уяздовска 33/35 във Варшава или на оградата на посолството на България на същия адрес.

Сподели публикацията