Slide
Slide
Slide
Slide

София. Национален туристически събор, честване на 40-ата годишнина от изкачването на Еверест от първата българска експедиция и ученически конкурс за произведение, свързано с българския туризъм, са новите тазгодишни инициативи на Българския туристически съюз (БТС), каза за БТА председателят на сдружението Венцислав Венев.

Тази година ще бъдем основен инициатор на честването на 40-ата годишнина от изкачванто на Еверест от първата българска експедиция. Малко сме позабравили нашите герои и искаме да възстановим тази памет, каза Венев след днешното отбелязване в Борисовата градина в София на 161 години от рождението на Алеко Константинов – патрон и основоположник на организираното българско туристическо движение.

Венев уточни, че през втората половина на април БТС ще покани участниците в първата българска експедиция до Еверест, за да бъде отбелязана годишнината, за която той се надява да получи обществена и институционална подкрепа.

Друга нова инициатива на БТС тази година е конкурс във всички училища в България за песен, есе или картина на тема българския туризъм и Алеко Константинов.

Конкурсът е предвиден за периода около края на учебната година, като ще наблегнем особено на всички училища, които носят името на Алеко Константинов, посочи Венев.

Надявам се тази година да реализираме идеята за Национален туристически събор, който да направим на Мальовица през юли и на който да се съберат всички туристически дружества и да обменят опит и интересни идеи и инициативи, каза още председателят на БТС.

Той допълни, че вече членове на БТС са 138 туристически дружества от цялата страна.

Все още разчитаме на приходи от нашата дейност и от членския внос от нашите туристи, но се надявам за първа година да имаме отклик и от страна на държавата, като сме кандидатствали по няколко проекта, обявени от Министерството на младежта и спорта, каза още председателят на БТС.

Венев отбеляза също така, че БТС ще проведе тази година и своите традиционни събития като зимна среща на планинските водачи в Мальовица, националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета“ Козлодуй – Околчица, националния преглед на спортно-туристическите дисциплини и туристическите сръчности и умения край язовир „Копринка“, в който се очаква да се включат 500 учащи, както и честването на рождения ден на организирания туризъм в България с традиционното изкачване на Черни връх в края на август.

Сподели публикацията